Analys: Högutdelande telekomdrakar – en fälla eller möjlighet?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Analys: Högutdelande telekomdrakar – en fälla eller möjlighet?

Analys:

I dagens osäkra ekonomiska klimat kan telekomaktier vara ett stabilt tillskott till en aktieportfölj tack vare deras defensiva egenskaper. Men är de höga utdelningarna från populära internationella telejättar som Vodafone Group och BCE hållbara, eller riskerar investerare att fastna i en fälla? Den frågan ställer sig den amerikanska nyhetstjänsten Benzinga i en ny analys.

  • Vodafone Group erbjuder en utdelningsavkastning på 10,61% men har en hög skuldsättning.
  • BCE Inc. har en utdelningsavkastning på 8,61% men kämpar med fallande aktiekurs och höga skulder.

Vodafone Group

Vodafone Group har en utdelningsavkastning på 10,61 procent, vilket är betydligt högre än branschens genomsnitt på 6,27 procent. Trots att Vodafone har betalat utdelningar sedan 1989 har beloppet minskat kraftigt de senaste åren, med en femårig utdelningstillväxt på -10,99 procent. Den höga utdelningen idag beror främst på ett fallande aktiepris snarare än ökande utdelningar. Det konstaterar nyhetstjänsten Benzinga i en analys.

Vodafones utdelningsandel ligger på 202 procent, vilket indikerar att företaget troligen lånar pengar för att kunna betala utdelningar. Bolaget har en hög skuldsättning, vilket ytterligare ökar risken för investerare.

BCE

Det kanadensiska telekomföretaget BCE erbjuder en utdelningsavkastning på 8,61 procent och har en utdelningsandel på 202,07 procent. BCE:s aktiekurs har fallit med 18,34 procent det senaste året, vilket oroar analytiker som pekar på företagets höga skuldsättning, skriver Benzinga vidare.

BCE har konsekvent betalat kvartalsutdelningar sedan 1983 och har ökat utdelningen varje kvartal sedan 2015. Trots detta är bolagets fundamentala siffror inte tillräckligt starka för att stödja framtida utdelningar, vilket gör det till en riskabel investering för inkomstsökande investerare, anser Benzinga.

Benzingas slutsats är, kort sagt, att det finns bättre alternativ än de här båda telekomdrakarna, för den som är på jakt efter bra avkastning.

På Börskollen ser vi att medan telekomaktier som Vodafone och BCE kan verka attraktiva på grund av sina höga utdelningar, bör investerare vara försiktiga. De underliggande fundamenten indikerar att dessa utdelningar kanske inte är hållbara på lång sikt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt