Analys: Sälj verkstadsbolaget – kan falla med 20 procent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Analys: Sälj verkstadsbolaget – kan falla med 20 procent

Analys:

Även om verkstadsbolaget Engcon har imponerande tillväxtutsikter på lång sikt, finns det betydande risker. Bland annat väntas försäljning och vinst att falla under året, vilket kan leda till ett 20 procent fall i aktiens värde. Detta enligt en analys av Dagens Industri.

  • Engcon har starka tillväxtutsikter men det finns också betydande risker, bland annat en svag byggmarknad i Norden och en utdragen övergång till ett nytt affärssystem.
  • Aktien har stigit kraftigt sedan börsnoteringen, men Dagens Industri varnar för att aktien kan falla med 20 procent.

Engcons huvudprodukt, tiltrotatorn, har blivit populär i Sverige och andra nordiska länder. Den gör det möjligt att rotera och vinkla redskap på en grävmaskin på ett mer flexibelt sätt, vilket sparar både tid och bränsle. Enligt en studie av PWC kan användningen av en tiltrotator spara upp till 6 000 liter diesel per år och öka en grävmaskins produktivitet med cirka 25 procent, lyfter analysen från Di fram.

Utmaningar på nya marknader

Trots framgångarna i Norden, har Engcon haft svårare att övertyga kunder på marknader där tiltrotatorn ännu inte är etablerad. Om Engcon ska lyckas på dessa marknader behövs mer övertygande argument för att en tiltrotator, som kostar nästan 200 000 kronor, är värd pengarna. Risken finns också att nya, bättre tekniker kan komma att utmana Engcons produkt, menar man.

Svag byggmarknad och systembyte påverkar

Som Börskollen tidigare har rapporterat om backade försäljningen med 43 procent och rörelsemarginalen minskade från 22,4 till 6,2 procent under det senaste kvartalet 2023. Engcons byte av affärssystem och en svag byggmarknad i Norden har påverkat resultatet negativt.

Det är dock värt att notera att företagets aktie har blivit en favorit bland förvaltare, med flera tunga fonder i ägarlistan. En rimligt förklaring till detta är sannolikt dessa fina kvalitetsdrag, där bolaget är i princip skuldfritt och branschledare inom sin nisch.

Men enligt Di kommer både omsättning och vinst att falla under året, vilket kan leda till att aktiepriset sjunker med 20 procent.

"Engcon bör gå att plocka upp på 70 kronor inom det närmaste året. Rådet blir därför sälj."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Engcon

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Engcon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt