Analys: ”Utdelningskungen är stabil och billig”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Analys: ”Utdelningskungen är stabil och billig”

Analys:

Den amerikanska varuhuskedjan Target har återhämtat sig betydligt efter en nedgång till ett treårslägsta i oktober 2023 – men nu har aktien har sjunkit med 13 procent de senaste tre månaderna. Trots utmaningar finns det skäl att överväga Target som en långsiktig investering, enligt en ny analys.

  • Target har minskat sitt lager med 26 % från toppnivåerna 2022.
  • Företaget har ökat sin utdelning för 53:e året i rad.
  • Target erbjuder en hög direktavkastning på 3,1 %.

Enligt finanstjänsten The Motley Fool har Target visat en imponerande återhämtning efter att ha nått sitt lägsta värde på tre år i början av oktober 2023. Trots detta har aktien sett en nedgång på 13 procent under de senaste tre månaderna. Det finns flera faktorer som kan påverka Targets framtida utveckling, både positivt och negativt.

Effektiv lagerhantering och ökad lönsamhet

Target har gjort stora framsteg i att minska sitt lager, som har gått från 17,1 miljarder dollar i tredje kvartalet 2022 till 11,7 miljarder dollar i första kvartalet 2024. Denna minskning har uppnåtts genom kraftiga rabatter och smidigare verksamheter, vilket har lett till en förbättring av företagets rörelsemarginal från 3,5 procent till 5,3 procent på årsbasis, enligt analysen.

Under företagets första kvartalsrapport för räkenskapsåret 2024 diskuterade finansdirektören och operativa chefen Michael Fiddelke lagerförbättringar och noterade att försäljningen har överträffat lagertillväxten över de senaste fem åren. Detta indikerar att Target har lyckats bättre med att matcha sitt lager med konsumenternas efterfrågan.

Utmaningar med konsumentbeteende

Trots förbättrade lagerhanteringsmetoder är Target fortfarande känsligt för förändringar i konsumentbeteende, särskilt när det gäller icke nödvändiga köp. Många konsumenter är nu pressade av högre skulder och boendekostnader samt svaga makroekonomiska indikatorer. Dessa faktorer kan påverka Targets försäljningsresultat negativt.

En långsiktig investering med stabil utdelning

Trots utmaningarna erbjuder Target en attraktiv utdelning, anser The Motley Fool. Företaget har nyligen höjt sin kvartalsutdelning med 1,8 procent till 1,12 dollar per aktie, vilket innebär en årlig utdelning på 4,48 dollar. Detta markerar det 53:e året i rad med utdelningsökning och den 228:e utdelningen i följd, vilket gör Target till en pålitlig utdelningsaktie.

Hos Börskollen anser vi att Targets höga utdelningsavkastning och låga P/E-tal på 16 gör aktien till en attraktiv investering för den som söker långsiktig passiv inkomst. Företaget står inför utmaningar, men de interna förbättringarna och den stabila utdelningen ger skäl att överväga Target som en del av en diversifierad portfölj.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt