Analysfirman: Börsen ska upp ytterligare 20 procent – sen spricker bubblan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Analysfirman: Börsen ska upp ytterligare 20 procent – sen spricker bubblan

Analysfirman:

Enligt Capital Economics finns det potential för ytterligare en 20-procentig uppgång i USA ”innan börsbubblan spricker”. Analysföretaget förutspår att indexet S&P 500 kan nå 6 500 innan en korrigering sker. Detta eftersom aktier tenderar att stiga kraftigt precis innan en börsbubbla når sitt slut.

  • Capital Economics förutspår en 20-procentig uppgång för S&P 500.
  • Börsbubblan kan spricka när S&P 500 når 6 500, enligt prognoserna.
  • Det är svårt att förutse exakt när och hur bubblan kommer att spricka.

Aktier i en sen bubbelfas

Enligt det brittiska analysföretaget Capital Economics har aktiemarknaden potential att stiga ytterligare 20 procent innan en korrigering sker. Det rapporterar Business Insider. Capital Economics pekar på de senaste uppgångarna i S&P 500 och Dow Jones, som nyligen nått nya rekordnivåer. Trots den senaste tidens starka marknad bör investerare vara medvetna om att det endast finns begränsad potential för ytterligare uppgångar.

John Higgins, chefsekonom på Capital Economics, uppgav nyligen att marknaden befinner sig i en sen bubbelfas. "Det finns alltid en frestelse att liksom jaga marknaden högre, men jag är inte övertygad om att man bör göra det i det här skedet," sade Higgins i en podcast, rapporterar Business Insider. Han betonade att marknadens nuvarande tillstånd påminner om tidigare bubblor, särskilt med tanke på den senaste entusiasmen kring stora teknikbolag.

Historiska paralleller och framtida risker

Higgins jämför Wall Streets nuvarande entusiasm för AI med hypen kring internetaktier på 90-talet. Nasdaq Composite förlorade 77 procent av sitt värde från topp till botten i början av 2000-talet, vilket ledde till att marknaden förlorade fem biljoner dollar fram till 2002. Enligt Higgins är det "omöjligt" att förutsäga exakt när bubblan kommer att spricka eller hur djupt fallet kommer att bli, men han tror att det kan ske redan i slutet av nästa år.

Enligt Higgins kan S&P 500 nå 6 500 vid slutet av 2025, vilket skulle innebära en ytterligare 22-procentig uppgång innan marknaden börjar korrigera sig. "Bubblor tenderar att blåsa upp sig som mest i sina sista stadier när entusiasmen når sin kulmen," enligt Higgins.

Osäkerhet kring framtiden

Andra marknadskommentatorer har också varnat för att aktiemarknaden verkar vara i en bubbla, med aktiepriser som når rekordnivåer under 2024. Mer pessimistiska prognoser har varnat för att aktier kan krascha så mycket som 65 procent när AI-hypen avtar.

På Börskollen är vi medvetna om osäkerheten kring när och hur en eventuell börskrasch kan inträffa. Vi fortsätter att följa utvecklingen noggrant och rapportera nyheter och analyser för våra läsare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt