Analytikern: Stor uppsida kvar i Nvidia – kan bli världens största börsbolag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Analytikern: Stor uppsida kvar i Nvidia – kan bli världens största börsbolag

Analytikern:

Nvidia har fortsatt sin uppåtgående trend och närmar sig positionen som världens största börsbolag efter en imponerande kvartalsrapport. Analytikern Herman Ohlsson ser fortsatt potential för företaget men pekar också på en viktig marknadsfråga att bevaka.

  • Aktien har stigit över 20 procent på fyra handelsdagar.
  • Nvidias efterfrågan överstiger fortfarande utbudet.
  • Analytiker ser potential för fortsatt tillväxt fram till 2025.

Nvidia har sett en kraftig kursuppgång med över 20 procent under de senaste handelsdagarna, tack vare en stark delårsrapport som överträffade marknadens förväntningar. Både siffrorna för det gångna kvartalet och framtidsutsikterna överträffade förväntningarna, vilket tyder på fortsatt stark tillväxt, skriver Dagens Industri.

Efterfrågan överstiger utbudet

Enligt Herman Ohlsson, analytiker på fondbolaget Brock Milton Capital, är en av de främsta anledningarna till kurslyftet att Nvidia fortfarande inte kan möta den höga efterfrågan på sina produkter. ”De har fortfarande ett lyxproblem i att efterfrågan är högre än utbudet. Det ger marknaden större synlighet in i nästa år,” säger han.

Vidare påpekar Ohlsson att Nvidias nya chip, Blackwell, som förväntas kosta runt 40.000 dollar styck, kan bidra till bolagets fortsatta tillväxt. Om Nvidia säljer samma antal chip nästa år som i år, kan de växa med 30 procent utan att behöva öka produktionen.

Unik operationell hävstång

Nvidia producerar inte sina chip själva, vilket innebär att bolaget har en unik operationell hävstång med låga kapitalbehov för att öka omsättningen. Detta leder till ökade marginaler och en starkare finansiell ställning. Ohlsson tror att tillväxten kommer att vara stark åtminstone fram till 2025.

En viktig fråga för marknaden är dock hur de stora amerikanska bolagen, de så kallade hyperscalers, kommer att agera. Dessa företag har investerat mycket i AI och datacenter och deras framtida investeringar kommer att påverka Nvidias tillväxt.

Kan bli världens största börsbolag

Nvidias aktie har stigit med nära 200 procent det senaste året, vilket har ökat bolagets börsvärde till cirka 30.000 miljarder kronor. Detta gör att Nvidia nu är nära att gå om Microsoft och Apple som världens största börsbolag. Enligt Ohlsson kan aktien ha en ytterligare uppsida på 10-20 procent.

På Wall Street finns det också stor tilltro till Nvidia, där 90 procent av analytikerna rekommenderar köp. Ingen av de 70 analytikerna som bevakar bolaget har en säljrekommendation, avslutar Dagens Industri.

Vi på Börskollen ser fram emot att följa Nvidias utveckling och hur marknaden kommer att reagera på framtida investeringar och teknologiska framsteg.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt