Svag svensk krona slår mot SAS
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Svag svensk krona slår mot SAS

Svag

Flygbolaget SAS fortsätter att blöda ekonomiskt. Den svaga svenska kronan slår hårt mot bolaget som redovisar ännu en miljardförlust.

Förlusten före skatt skrivs till drygt 3 miljarder kronor för perioden februari–april, mer än en fördubbling jämfört med samma period föregående år.

Hittills i år innebär det nu en förlust på över 4 miljarder, då finns det dock en tydligt påverkande faktor, den svenska kronan där en dollar i nuläget kostar omkring 10,70 kronor. Rensat för valutaeffekter hade resultatet i stället förbättrats med nästan 600 miljoner kronor.

– Det är den mest utmanande delen för oss just nu. Det är fakta, att driva internationell verksamhet med den svagaste kronan på länge är en utmaning, säger vd:n Anko van der Werff till TT.

Betalar i dollar

Flygbolag som SAS betalar för flygbränsle i dollar, flygplatsavgifter till destinationer i USA – en av bolagets viktigaste marknader – påverkas också av valutakurserna. Eftersom SAS just nu befinner sig i en rekonstruktionsprocess har man enligt Anko van der Werff också begränsade möjligheter till hedging, det vill säga minska risken för ogynnsam valutautveckling.

Mera positivt för bolaget är då att antalet passagerare steg till 10,6 miljoner, en ökning med 7,3 procent. Inför sommaren ser också bolaget en stigande efterfrågan:

– Vi ökar vår kapacitet och vi fyller våra flygplan i allt större utsträckning. Vi ser att konsumenterna fortfarande prioriterar att flyga.

Använd säkerhetsbälte

Flygindustrin har samtidigt den senaste tiden skakats av händelsen där en passagerare omkom i samband med en resa mellan London och Singapore med Singapore Airlines. Detta i anslutning till kraftig turbulens vilket förutom dödsfallet även innebar att ett dussintal passagerare skadades.

Anko van der Werff har varit i kontakt med vd:n för Singapore Airlines och betonar att detta är en otroligt sällsynt händelse:

– Det var inget problem med flygplanet och säkerheten är prio nummer ett för flygindustrin. Jag kan bara ge ett råd till passagerare, när du sitter på din plats, använd säkerhetsbälte på samma sätt som du använder bälte när du färdas i en bil, säger han.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SAS

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SAS

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt