Apples AI-satsning: "Lite av en axelryckning"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Apples AI-satsning: "Lite av en axelryckning"

Apples

Apple ger sig i AI-kriget med techjättarna med satsningen Apple Intelligence. Dessutom ska man samarbeta med OpenAI och nyttja deras chattbot Chat-GPT. – Det blev lite av en axelryckning, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

Hon säger att Apple var tvunget att komma med en AI-satsning av den här typen – men att det här inte var tillräckligt för att ingjuta förtroende hos marknaden. Aktien dök nästan två procent i samband med presentationen.

– Det har varit ett AI-race, och Apple har inte legat i framkant. Tvärtom har Apple släpat efter. Det var tvunget att vara lite större än vad det blev, säger hon.

Enligt Bratt har Apple haft svårt att hoppa på AI-tåget med tanke på vikten de lagt på den personliga säkerheten.

– Det kan vara svårt att förena för Apple och det var man tydlig med under konferensen, att man inte kommer lagra information.

"Gjort en kompromiss"

AI ska hjälpa till med att organisera notiser, korrekturläsa texter och meddelanden samt skapa tecknade bilder, om än i begränsad form. Bland annat i tjänsten "Image playground".

– Där kan man göra egna gulliga illustrationer och skicka till kompisar. Det visades tre olika stilar där ingen var verklighetstrogen. Det är såklart för att ingen ska kunna AI-generera innehåll som ska kunna användas som desinformation, säger Evelina Galli, techreporter på P3.

En viktig del i presentationen var säkerheten. Bland annat ska mängden personlig data som hämtas in begränsas, och om datan ska lämna telefonen får användaren en förfrågan först. Det var något Evelina Galli reagerade på.

– Nu har de gjort en kompromiss och sagt; okej vi kör externa servrar, men det är våra externa servrar. Det ska vara 100 procent säkert. De slängde sig med begrepp som kryptering, verifiering och transparent.

Nytt Siri

Frågan kommer också ställas till användaren när den röststyrda digitala assistenten Siri inte kan svara på en fråga, utan vill använda sig av Chat-GPT i stället.

Siri får överlag en stor uppdatering och ska kunna avläsa vad användaren vill göra på ett bättre sätt.

Apple Intelligence kommer att komma till olika operativsystem och den slutgiltiga versionen lanseras i höst.

Källa: Hannah Gustafsson/TT, Patrik Dokk/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Apple

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt