Apple tar nytt kliv i AI-racet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Apple tar nytt kliv i AI-racet

Apple

Apple var för några år sedan en pionjär när det gäller artificiell intelligens (AI). Men teknikbjässen har hamnat en bit bakom tätklungan. Nya verktyg i både datorer och mobiler ska nu stärka Apples position, hoppas Iphonetillverkaren.

I kväll svensk tid ska Apple på en utvecklarkonferens i Kalifornien försöka ta ett steg för att ta tillbaka initiativet och utmana konkurrenterna med flera nyheter inom AI-området under rubriken "Apple Intelligence", rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Det handlar bland annat om uppgraderade operativsystem och en mer kraftfull version av den röststyrda digitala assistenten Siri.

Partnerskap med Open AI

Tanken är att Apples nya system ska ge användare rätt information när de behöver det, i form av textmeddelanden och med e-post. Det ska även erbjudas transkriberingstjänster och verktyg för att göra egna emojis. Användarna ska även få nya verktyg för att kategorisera och sortera i sina mejlkorgar.

Det finns även planer på ett partnerskap med Open AI, för att utveckla en egen chattbot. Dessutom förhandlar Apple med ett förnyat samarbetsavtal med Google, för att få in deras chattbot i Iphone-lurarna, enligt Bloomberg.

Apple lanserade Siri redan 2011, men har sedan dess sett hur både Amazon.com – med Alexa – och Alphabet – med Google Assistant – har kommit i kapp.

Nvidia flåsar i hälarna

Chattroboten Chat GPT med profilen Sam Altman och hans Open AI har sedan snabbt förändrat AI-scenen ytterligare. Där är nummer ett på Wall Street – Microsoft – storägare med 49 procent av aktierna.

Samtidigt flåsar numera AI-trendens stora vinnare – chiptillverkaren Nvidia – Apple i hälarna när det gäller börsvärde.

Den sydkoreanska ärkerivalen när det gäller mobiler, sydkoreanska Samsung Electronics, har också ökat trycket på Apple genom att integrera AI-verktyg utvecklade av Google i sina lurar tidigare i år.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt