Apples Vision Pro – en kostsam teknologisk framgång
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Apples Vision Pro – en kostsam teknologisk framgång

Apples

Apple tar ett stort kliv in i framtiden med sina nya VR/AR-headset, Vision Pro. Denna toppmoderna produkt erbjuder användaren en uppslukande upplevelse med högupplöst grafik och avancerade styrning med hand- och ögonrörelser. Men innovationen har ett högt pris, med en startkostnad som överstiger konkurrenternas förväntningar och till och med Apples egna tidigare produkter.

  • Vision Pro erbjuder en exklusiv inblick i hur datoranvändning kan se ut om fem år, men till en hög kostnad på 3 499 dollar, intialt.
  • Den mest kostsamma komponenten i headsetet är Sonys 1,25 tum stora halvledardisplay, som gör den virtuella upplevelsen mer realistisk än konkurrenternas headset.
  • Visions Pros displayer är ett exempel på Apples tidiga och stora anammande av ny displayteknik, vilket har haft stor inverkan på displayindustrin genom åren.

En kostsam teknologisk triumf

Med Vision Pro tar Apple ett stort steg in i framtiden för virtuell verklighet. Headsetet kombinerar banbrytande teknik, som exempelvis högupplösta "Micro OLED" displayer, med en intuitiv användarupplevelse.

Det är dock priset på dessa komponenter som höjer kostnaden för Vision Pro. Enligt en uppskattning från forskningsföretaget Omdia ligger materialkostnaden för headsetet på 1 542 dollar, och då är inte kostnaderna för forskning och utveckling, förpackning, marknadsföring eller Apples vinstmarginal inräknade.

Apple Vision Pro headset

Apples inverkan på displayindustrin

Apples anammande av ny displayteknik har haft en stor inverkan på displayindustrin. Företagets användning av LCD-pekskärmar för den första iPhone-modellen 2007, och senare övergången till organisk LED- eller OLED-displayer med iPhone X 2017, har skakat om befintliga leveranskedjor och slutligen drivit ner kostnaden för komponenter för hela industrin.

Detta rapporterar CNBC om.

En avgörande teknik för VR-upplevelsen

Displayer med hög upplösning är avgörande för att skapa en realistisk virtuell upplevelse. Med över 23 miljoner totala pixlar är Vision Pros displayer några av de mest pixeltäta som någonsin byggts.

Tillverkningen av den här typen av display kräver banbrytande tillverkningsteknik, vilket också bidrar till den höga kostnaden för Vision Pro.

Under en konferens i februari fick Apples VD Tim Cook frågor om enhetens prislapp. Han beskrev enheten som fullpackad med teknologi och framhöll forsknings- och utvecklingskostnaderna som Apple lagt på att utveckla produkten.

Finns inte i sverige – när kommer dom?

Apple Vision Pro släpptes 2:a februari i USA men tyvärr finns sverige inte med bland de första länderna där Vision Pro kommer att släppas. Det är i dagsläget oklart när Apple planerar att introducera Vision Pro på den svenska marknaden, men det finns hopp om att väntan inte blir för lång.

Om du är ivrig att skaffa headsetet men inte kan köpa det direkt från Apple, har det redan börjat dyka upp andrahandsförsäljare som erbjuder sina förhandsbokade Vision Pro-enheter på t.ex Blocket. Dessa headset verkar börja på sa 55.000 kr och uppåt

Teknikveckan testar headsetet

Om Apple

Apple är ett amerikanskt data- och hemelektronikbolag. Bolaget designar och konstruerar mobiler, datorer och surfplattor. Exempel på varumärken inkluderar Macbook, Iphone, Apple TV, och Ipad. Utöver detta erbjuds egenutvecklade programvaror, kringutrustning, nätverkslösningar, samt tillhörande kundsupport. Produkterna säljs på global nivå, både via egna butiker, distributionskanaler, samt auktoriserade återförsäljare. Bolaget grundades ursprungligen 1976 i Cupertino, Kalifornien.

Apple har 59 715 st ägare hos Avanza och 43 702 st hos Nordnet, på börsen vid vår senaste mätning.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt