Är bostadsköp en bra investering?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Är bostadsköp en bra investering?

Är

Att investera i sin egen bostad har historiskt sett varit ett bra sätt att få pengar att växa. Om du gör bedömningen att priserna kommer att öka över tid i ett område är förutsättningarna för en bra affär goda. Men det finns en del saker du behöver tänka på för att lyckas! Här går vi tillsammans med Danske Bank igenom risker och möjligheter som du bör ha i åtanke när du funderar på att investera i en bostad.

Ska man investera i aktier eller sin bostad?

Om börsen stiger kan du räkna med att priserna på bostadsmarknaden stiger med två tredjedelar av börsuppgången. Historiskt sett har det alltså varit lite bättre att investera i aktier, ifall man enbart ser till värdeökning. Men att investera i bostäder anses inte vara lika riskfyllt, och värdet fluktuerar inte lika snabbt som börsen. Att investera i bostäder är med andra ord ett bra alternativ om du vill kunna räkna med avkastning, utan att ta en alltför stor risk.

Hur bra det är att köpa en bostad beror till viss del även på hur mycket pengar du behöver låna och vad du kan få för villkor från banken.

Bostadens läge är helt avgörande

När det gäller investeringar i bostäder är det viktigt att inse att det handlar om lokala marknader. Det finns områden i Sverige där priset per kvadratmeter stigit mer än värdet på börsen. Det finns också områden där priserna står stilla. Det gäller att kunna skapa sig en bild av hur priserna kommer att utvecklas i ett område. Samma princip gäller för den som väljer mellan olika fonder eller bolag. Då måste man kunna värdera aktier eller i alla fall bedöma olika fondförvaltare.

En fara med att investera i bostäder när bostadspriserna stiger väldigt snabbt är att de kan förlora mycket i värde – om det som brukar kallas för en bostadsbubbla skulle spricka. Huruvida vi har en bostadsbubbla eller inte i Sverige är dock omdiskuterat. Många menar att efterfrågan på villor och bostadsrätter kommer fortsätta att öka i attraktiva lägen, men priserna på fritidshus kan komma att sjunka. Ekonomifokus menar dock att prisnedgången vi noterat under 2023 troligen kommer att stanna av.

Du kan göra mycket för att höja värdet på en bostad

En skillnad mellan att se en bostad som en investering och att satsa på fonder eller aktier, är att du kan göra mer för att öka värdet på bostaden. Det är inte bara marknadspriserna i området som avgör. Hur skickligt du utvecklat bostaden spelar stor roll för vad du kan göra för förtjänst. För den med rätt bakgrund kan det vara en mycket god idé att köpa, renovera och sälja ett hus eller en bostadsrätt.

Vinsten riskerar att ätas upp av prisökningen på ditt nya hem

Om din bostad har stigit i värde så betyder det i regel att även andra bostäder har blivit dyrare. Du kan ändå göra en bra affär om du köper en bostad i ett område där uppgången varit lägre än i området där du säljer en bostad. Om du köper och säljer på samma marknad behöver den nya bostaden vara billigare för att du ska göra en bra affär.

Fördelar och nackdelar med att investera i en bostad

Att investera i en bostad är inte rätt för alla, men under vissa förutsättningar kan det vara ett fint komplement eller ett alternativ till andra investeringar. För att sammanfatta kan man säga att det finns följande för- respektive nackdelar med att köpa en bostad som en form av investering:

Fördelar

  • Möjlighet till god avkastning över tid.
  • Mindre riskabelt än att investera i aktier.
  • Att investera på bostadsmarknaden är bra när det är lågkonjunktur.
  • Att äga sin bostad har historiskt sett varit mer fördelaktigt än att hyra den.

Nackdelar

  • Vinsten efter en försäljning kan ätas upp av prisökningen på din nya bostad.
  • Pengarna är bundna tills bostaden är såld.
  • Det kan vara svårt att förutse prisutvecklingen.
  • I vissa områden har priserna stigit så snabbt att det är tal om en bostadsbubbla.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt