Är detta Apples nästa mångmiljardmarknad?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Är detta Apples nästa mångmiljardmarknad?

Är

Apple har mött flera utmaningar på senare tid, däribland inbromsad intäktstillväxt och en eventuell kommersiell flopp för sitt Vision Pro-headset. Men räkna aldrig ut Apple. IT-jätten kan ta sikte på en ny marknad som potentiellt är värd hisnande 186 miljarder dollar.

  • Apple kan bli en ledare inom edge AI-marknaden.
  • Marknaden för edge AI förväntas växa snabbt till 2032.
  • Apples befintliga ekosystem och kraftfulla chips gör det väl positionerat för edge AI.

Edge AI: En ny möjlighet

Artificiell intelligens (AI) kan bli större än internet, enligt ledande branschprofiler som Alphabets CEO Sundar Pichai och Altimeter Capitals CEO Brad Gerstner. Nvidias Jensen Huang tror att generativ AI ensamt kan överträffa internet i betydelse. Hittills har AI-utvecklingen mestadels skett i molnet, vilket har lett till en enorm ökning av Nvidias intäkter som härrör från datacenters. Men detta kan förändras när edge AI, som utförs på enheter nära datakällan, börjar få fotfäste. Detta skriver den amerikanska finanstjänsten The Motley Fool.

Edge computing har det talats om länge i techindustrin. Det handlar om de saker som sker ute i kanten av nätverken. Nu talas det alltså om edge AI mer specifikt.

Edge AI erbjuder flera fördelar, inklusive lägre latens och bandbreddskrav samt ökad integritet. Marknadens tillväxt är imponerande – Market.us förutspår en årlig tillväxttakt på 25,9 procent till 143,6 miljarder dollar år 2032 och Fortune Business Insights prognostiserar ett marknadsvärde på 186 miljarder dollar samma år.

Apples fördelar inom edge AI

Enligt investmentbanken Morgan Stanley kan Apple bli en av nyckelaktörerna inom edge AI-marknaden, skriver The Motley Fool. Apple har mer än 2,2 miljarder aktiva enheter världen över, däribland Iphones, datorer och wearables, vilket ger företaget en stark plattform för edge AI. Företaget har redan kraftfulla chips som kan hantera AI-applikationer, och nästa generations Iphone-chip förväntas förbättra prestandan ytterligare.

Apple har också ett ekosystem som kan stödja utvecklingen av edge AI-programvara från andra företag. Med sina stora ekonomiska resurser kan Apple fortsätta att investera i forskning och utveckling samt förvärv för att driva tekniken framåt.

Vi på Börskollen anser att det är värt att hålla ögonen på Apples fortsatta utveckling inom edge AI, särskilt med tanke på de möjliga avslöjandena vid företagets Worldwide Developers Conference (WWDC) som går av stapeln nu i veckan.

Är Apple-aktien ett självklart köp?

Trots den stora marknadsmöjligheten är det inte självklart att Apple-aktien är ett givet köp. Det finns risker, till exempel att edge AI inte får det genomslag som många förväntar sig. För att Apple ska bli ett självklart investeringsval krävs det tillräckliga bevis på att företaget kan återgå till stark tillväxt. Vi befinner oss inte där än, men det kan ske relativt snart.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt