Är trenden med elbilar på väg att stanna av?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Är trenden med elbilar på väg att stanna av?

Är

Trots flera rapporter om att elbilsförsäljningen minskar och att biltillverkare drar ner på sina elbilsinvesteringar, ger 2030-sekretariatets grundare Mattias Goldmann en annorlunda bild. Goldmann pekar på att elbilsförsäljningen fortfarande förväntas sätta rekord 2024, men med en avstannande ökning. Hur ligger det egentligen till?

  • Elbilsförsäljningen satt nya rekord 2023 och förväntas göra det igen 2024, men med en avstannande ökning.
  • Priset är avgörande för försäljningen. Elbilsmarknaden har främst utvecklats i prestigesegmenten, där kunderna är beredda att betala mer.
  • Elbilarna minskar redan nu världens samlade klimatpåverkan med 140 miljoner ton CO2 per år.

Elbilsförsäljningen sätter trots allt rekord

Under den senaste tiden har det rapporterats om flera bakslag för elbilar. Hyrbilsföretaget Hertz säljer tusentals av sina elbilar på grund av svag efterfrågan, och Ford har minskat produktionen av sin populära el-pickup F-150 Lightning. Trots dessa rapporter visar statistiken att elbilsförsäljningen fortfarande sätter rekord.

Även om ökningstakten avtar, förväntas försäljningen av elbilar sätta rekord igen 2024. Det finns dock regionala skillnader. Elbilsandelen minskar på viktiga marknader som Tyskland och Frankrike, men har nått rekordnivåer i USA, Kina och tillväxtmarknader som Sydostasien skrivs det i DI.

Priset är avgörande

Enligt Goldmann är priset en avgörande faktor för elbilsmarknaden. Marknaden har främst utvecklats i prestigesegmenten, där kunderna är beredda att betala mer. Detta gäller särskilt när många begagnade elbilar kommer ut på marknaden efter tre år som tjänstebilar, och prisskillnaden inte alltid är tillräckligt stor för att motivera köpet av en ny bil.

Snabb utveckling de senaste åren

Även om det finns utmaningar på vägen, har vi sett att elbilarna har haft en snabb utveckling de senaste åren. För bara tio år sedan stod de för mindre än en procent av nybilsförsäljningen och 2021 förutspådde IEA att elbilsförsäljningen skulle stå för närmare 15 procent 2030 vilket redan nåddes 2022. Därefter sattes nya mål upp med 21 procent till 2030, vilket verkar nås redan nästa år.

Redan med den adaptionsgrad vi har idag så minskar världens samlade klimatpåverkan med 140 miljoner ton CO2 per år, vilket motsvarar de årliga utsläppen från alla världens containerfartyg.

Vi på Börskollen kan inte annat än att tycka det är en spännande utveckling och stor omställning för en så pass "inkörd" branch. Vi fortsätter att hålla er uppdaterade om läget i bilbranchen och mycket annat som rör ekonomi och teknik.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt