Är Warren Buffetts senaste drag en varningssignal för börsen?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Är Warren Buffetts senaste drag en varningssignal för börsen?

Är

Warren Buffett, den legendariske investeraren och vd för Berkshire Hathaway, har nyligen gjort betydande förändringar i sin aktieportfölj. Under det första kvartalet av 2024 köpte Berkshire tre nya aktier och sålde sex andra. Totalt minskade Berkshire sin exponering mot aktiemarknaden rejält under första kvartalet.

  • Berkshire Hathaway köpte tre nya aktier under Q1 2024.
  • Företaget sålde sex aktier, inklusive en stor andel av Apple.
  • Berkshire ökade sina innehav i statspapper med 24 miljarder dollar.

Berkshires nya aktieköp

I det första kvartalet 2024 köpte Berkshire Hathaway tre aktier: Chubb, Liberty SiriusXM Radio och Occidental Petroleum. Totalt spenderade företaget nästan 2,6 miljarder dollar på dessa köp, där majoriteten gick till försäkringsjätten Chubb. Detta köp är inte överraskande eftersom Buffett länge har varit en förespråkare för försäkringssektorn.

De andra två aktierna, Liberty SiriusXM Radio och Occidental Petroleum, var tillskott till befintliga innehav inom medier och energi, sektorer som Buffett historiskt sett också har favoriserat.

Detta konstaterar den amerikanska finanstjänsten The Motley Fool i en analys av Berkshires affärer under första kvartalet.

Stora försäljningar och skattemässiga överväganden

Berkshire minskade dock sin exponering mot aktiemarknaden avsevärt under första kvartalet, med nettoförsäljningar av aktier på ungefär 14 miljarder dollar, eller cirka 4 procent av sina totala aktieinvesteringar. Berkshire sålde sex aktier under samma period: Apple, Paramount Global, HP, SiriusXM Radio, Chevron och Louisiana-Pacific. Den största försäljningen var Apple, som har varit Berkshires största innehav.

Enligt en intervju med CNBC antydde Buffett att skälet till försäljningen av Apple-aktierna främst var skattemässigt, då Berkshire har betydande kapitalvinster och det finns en möjlighet att skattesatsen för kapitalvinster kan höjas snart.

Det är dock möjligt att det finns andra orsaker till försäljningen, såsom en oro för att aktierna är övervärderade, skriver The Motley Fool vidare. Buffett har tidigare uttryckt att han är en "nettoköpare av aktier över tid", vilket innebär att han föredrar att samla på sig aktier snarare än att sälja dem.

Vad betyder detta för investerare?

Buffetts senaste beslut indikerar en försiktighet gentemot aktiemarknaden. Trots att S&P 500 har nått rekordhöjder, har Buffett valt att minska Berkshires exponering mot aktier och istället placera pengar i statspapper. Detta kan tolkas som att han ser en risk för att aktierna är övervärderade.

Vi på Börskollen anser att det är klokt att ta hänsyn till Buffetts försiktighet, särskilt med tanke på hans tidigare framgångar med att förutse marknadsbubblor. Även om hans strategi kanske inte passar alla investerare, kan det vara värt att överväga en mer försiktig approach till aktiemarknaden just nu.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Berkshire Hathaway A

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt