Arbetslösheten stiger – och det blir värre
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Arbetslösheten stiger – och det blir värre

Arbetslösheten

Arbetslösheten ökade markant under februari och uppgår nu till 6,8 procent. Det bedöms dock bli betydligt värre framöver.

Ökningen sker från 6,5 procent samma period 2023 och innebär att ytterligare 18 000 personer, det vill säga totalt 359 000 personer var inskrivna som arbetslösa, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

– Det är förstås illa nog att det är en ökning, men om man ska sätta utvecklingen i perspektiv med andra lågkonjunkturer som finanskrisen och pandemin så är det inte en lika stor ökning. Det som är bekymmersamt är att långtidsarbetslösheten trendar uppåt, säger Arbetsförmedlingens marknadsanalytiker Marcus Löwing.

När det gäller varsel sker de nu främst inom tillverkningsindustrin, byggbranschen och handeln. Nyligen har det också rapporterats om att exempelvis region Östergötland behöver varsla 900 anställda.

Planerar varsel

I en enkät som Sveriges Television, SVT, nyligen gjorde var det dock bara två regioner, förutom just Östergötland även Skåne, som uppgav att man planerar varsel.

– Det är lite tidigt att säga hur det kommer att slå men det är klart att vi följer detta noga. Det är inte ett område som är helt oberoende av den ekonomiska utvecklingen men hittills har det inte varit lika tydligt drabbat som bygg, säger Marcus Löwing.

Lyfter kommande år

Bedömningen från flera håll är dock att det kommer att bli betydligt värre.

– Det är lite för tidigt att säga men på det stora hela så är utvecklingen som vi bedömt tidigare. Det krävs att man får ned och stabiliserar inflationen framöver, säger han.

Fakta: Arbetslösheten i februari

I slutet av februari var nära 359 000 personer inskrivna arbetslösa, en ökning med 18 000 personer jämfört med samma månad 2023.

Detta innebar en ökad arbetslöshet från 6,5 till 6,8 procent.

Antalet personer i program med aktivitetsstöd var närmare 150 000 i slutet av februari, närmare 33 000 färre än i fjol.

Antalet inskrivna arbetslösa ungdomar (18--24 år) var 43 000, en ökning med närmare 4 000 personer jämfört med samma månad föregående år.

Antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i 12 månader eller mer var i februari närmare 142 000, vilket är en minskning med drygt 3 000.

Källa: Arbetsförmedlingen

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt