Återkomst för meme aktier – skakar om på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Återkomst för meme aktier – skakar om på börsen

Återkomst

Meme-aktier skapar återigen vågor på bören. Sedan småsparare började manipulera aktiekurser för nedgångna börsnoterade bolag för tre år sedan har potentialen för fler uppblossningar varit uppenbar. Men vissa saker har förändrats, vilket gör att Wall Street kan hantera rörelserna bättre denna gång, eller?

  • GameStop och andra meme-aktier ser plötsliga ökningarna igen.
  • Marknaden är bättre förberedd jämfört med 2021.
  • Risker kvarstår för småsparare som deltar i dessa volatila aktier.

Meme-aktier är återigen i fokus på Wall Street. GameStop, som blev känt som den första stora meme-aktien, har sett en kraftig uppgång i dagarna. Aktien var upp cirka 45% på tisdagseftermiddagen efter att ha stigit med 74% dagen innan. Andra meme-aktier från pandemitiden, som AMC Entertainment, följer samma trend och har haft lika dramatiska uppgångar.

Vad utlöste uppgången?

Den senaste uppgången i GameStop-aktien verkar ha startats av ett inlägg från användaren "Roaring Kitty" på sociala medier. Efter att ha varit inaktiv sedan juni 2021, postade han ett meme på sin X-konto (tidigare Twitter) på söndagskvällen.

Detta tolkades av många som ett köp-signal, vilket snabbt ledde till att forum fylldes med inlägg om köp av GameStop-aktier.

En förändrad marknad

Jämfört med 2021, är marknaden nu bättre rustad för att hantera dessa snabba rörelser. "Do we think more retail traders can jump in on the trend in the coming days? Yes," säger Marco Iachini, senior vice president på Vanda Research.

"Do we think this is a repeat of 2021? No, and the chances we reach that stage are low."

Stora hedgefonder och andra professionella investerare är bättre förberedda att hantera situationen denna gång och kan tom. rida på vågen tillsammans med småsparare, enligt egen utsago rapporterar Yahoo Finance.

Riskerna kvarstår

Trots en mer förberedd marknad kvarstår riskerna för småsparare. GameStop hade i mars ungefär 305,9 miljoner aktier i omlopp, vilket är mer än fyra gånger fler än i mars 2021.

Denna ökning minskar risken för en så kallad "short squeeze", ett fenomen som bidrog till den extrema prisuppgången för GameStop 2021. Men det betyder också att det krävs betydligt mer aktivitet för att driva upp priserna lika snabbt som tidigare.

Vi på Börskollen påminner om att momentum kan vända snabbt. Under 2021 gick GameStop från mindre än $5 till över $120 på bara fyra veckor, men har inte nått dessa nivåer sedan dess. Även efter den senaste tidens uppgång kan GameStop-aktier fortfarande köpas för runt $44. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker innan man deltar i handeln med volatila meme-aktier.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien GameStop

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt