Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Att

Att tänka på om du överväger att investera i kryptovalutor 2022

I allmänhet har unga blivit alltmer intresserade av att investera i aktier. Under tiden som pandemin pågått att fler och fler unga människor börjat intressera sig för hur börsen fungerar och vilka investeringar som kan vara kloka och göra. I samma takt har kryptovaluta i allt större omfattning blivit en investering som framför allt unga är intresserade av. Om man är sugen på att hoppa på tåget med kryptovaluta investeringar under 2022 finns det dock några aspekter som är kloka att tänka på.

Kryptovalutor har funnits under en hel del år, men har först under den senaste tiden blivit någonting som den breda allmänheten faktiskt investerar i. När kryptovalutor först lanserades var det främst människor som var ytterst insatta i den världen som valde att investera och sätta sig in i den nya digitala valutan.

Nu ser det annorlunda ut. Intresset för kryptovalutor har snabbt ökat, och Riksbanken rapporterar i sin årliga rapport allt fler unga väljer att investera i kryptovalutor. Så mycket som fem procent av personerna i rapporten mellan 18 och 24 år har nämligen investerat i en form av kryptovaluta. Vad ska man då tänka på om man vill investera i kryptovalutor?

Läs in dig på ämnet

Den viktigaste aspekten om man funderar på att göra en investering i kryptovalutor under 2022, är att sätta sig in i hur det fungerar. Det finns många bra guide om köpa kryptovaluta i Sverige på nätet. Där kan man läsa sig till dels vad kryptovalutor är och hur dessa är uppbyggda. Vid det här laget känner de flesta till den blockkedjestruktur som kryptovalutor digitalt är uppbyggda kring. Men att dels utvidga den kunskapen, dels förstå hur de olika formerna för investering fungerar är viktigt om man vill göra kloka val vid investering av kryptovaluta.

Det finns nämligen inte bara en väg att gå om man vill investera i kryptovalutor, utan flera olika former för investeringar som ska ske både självständigt, via en mäklare eller via en handelsplattform. De olika investeringarna kräver dock olika form för förståelse för kryptovalutor och olika grad av underhåll. Att köpa kryptovalutor är som alla investeringar också en risk. Att ha koll på hur kryptovaluta marknaden ser ut och vilka risker som finns innan man investerar pengarna är därför högst relevant.

Förstå hur skatten fungerar

När man satt sig in i själva investeringen är nästa steg att förstå hur skatten för kryptovalutor fungerar. Ju vanligare det blivit med investeringar i kryptovalutor i Sverige, desto fler människor har följaktligen också gjort vinster på kryptovalutor. Men, och ett stort men, många skattar inte på de vinster som de tar ut från investeringar på kryptovalutor. Skatteverket rapporterar om ett stort mörkertal vad gäller skatt på kryptovalutor.

För trots att handelsplattformarna får allt fler kunder, växer inte den inrapporterade skatten till Skatteverket i proportion till de många kunder som investerar. För att undvika att man begår ett brott eller gör fel är det därför viktigt att sätta sig in i hur skatten faktiskt fungerar och vilka regler som gäller för skatt på kryptovalutor.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt