Bankernas bolånemarginaler växer igen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Bankernas bolånemarginaler växer igen

Bankernas

Bankerna höjde rörliga boräntor medan deras kostnader för att finansiera bolånen låg still under fjärde kvartalet 2023, enligt Finansinspektionen (FI). Detta lyfte bankernas marginaler på bolånen.

Bankernas bruttomarginal på bolån ökade till 0,59 procentenheter i fjärde kvartalet 2023, enligt en rapport från Finansinspektionen (FI). Det kan jämföras med en marginal på 0,45 procentenheter i slutet av tredje kvartalet i fjol.

"Samtidigt är inlåningsräntorna jämförelsevis låga, vilket bidrar till bankernas höga lönsamhet", skriver FI i ett pressmeddelande.

Höjda boräntor gav högre marginal

Den ökade bruttomarginalen på bolån avspeglar att bankernas faktiska utlåningsränta på rörliga bolån höjdes, medan deras kostnader för att finansiera samma bolån var oförändrad, enligt FI.

Trenden uppåt för bolånemarginalen har hållit i sig sedan sommaren 2023, då bolånemarginalen var nere på 0,41 procentenheter – den lägsta nivån sedan juli 2009.

Före inflations- och räntechocken 2022–2023 kretsade bankernas bolånemarginaler på omkring 1,40–1,50 procentenheter. Men i den lågräntemiljön som då rådde tjänade bankerna betydligt mindre på inlåningsräntorna.

Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, uppmanar i en kommentar bankkunderna att jämföra villkoren för lån, sparprodukter och försäkringar och förhandla och välja det mest fördelaktiga alternativet.

Mer konkurrens kan pressa räntor

Detta skulle leda till ökad konkurrens på bankmarknaden och pressa bolåneräntorna, enligt Langemark.

FI räknar ut bankernas bolånemarginal genom att jämföra bankernas genomsnittskostnad de senaste 90 dagarna för ett nytecknat bostadslån med den ränta bankerna begär från sina kunder för ett bostadslån med samma löptid.

Beräkningen av bankernas kostnader utgår bland annat från räntorna på bankobligationer och bankens inlåningsräntor.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt