Bankernas marginaler förblir höga - "Se över dina bolånevillkor"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Bankernas marginaler förblir höga - "Se över dina bolånevillkor"

Bankernas

Det tredje kvartalet 2023 visade små förändringar i bruttomarginalen, skillnaden mellan bankernas utlåningsränta för bolån med rörlig ränta och kostnaden för deras finansiering. Trots en liten ökning av de rörliga bolåneräntorna var bruttomarginalen i princip oförändrad vid kvartalets slut. Detta bidrar till bankernas fortsatta höga lönsamhet, då inlåningsräntorna fortfarande är relativt låga.

Marginalernas påverkan på bolåneräntor

Bolåneräntorna fortsatte att öka under det tredje kvartalet 2023, parallellt med bankernas finansieringskostnader. Trots detta påverkades bruttomarginalen endast marginellt. Bankernas inlåningsräntor har emellertid ökat långsammare än deras utlåningsräntor och styrräntan. Detta speglas i den alternativa beräkningen av bruttomarginalen som Finansinspektionen (FI) publicerar.

Vi fortsätter att uppmana konsumenter att se över sina bolånevillkor och att förhandla med olika banker för att sänka sina bolånekostnader

”Vi fortsätter att uppmana konsumenter att se över sina bolånevillkor och att förhandla med olika banker för att sänka sina bolånekostnader. På samma sätt uppmanar vi fler att se över villkoren och räntorna på sina sparade pengar. Med fler aktiva konsumenter skulle sannolikt de genomsnittliga bolåneräntorna pressas och inlåningsräntorna öka”, säger Magnus Karlsson, avdelningschef på Finansinspektionen.

Bruttomarginalen och räntenettot

Finansinspektionen publicerar information om bruttomarginalen på rörliga bolån som ett verktyg för konsumenter vid förhandlingar om bolåneräntan. Bruttomarginalen beräknas utifrån en förenklad modell som jämför utlåningsräntor med rådande marknadsräntor. Detta innebär att den beräknade bruttomarginalen kan utvecklas annorlunda än bankernas räntenetto.

Räntenettot, skillnaden mellan bankernas totala räntekostnader och deras totala ränteintäkter, påverkas positivt av de relativt låga inlåningsräntorna som råder just nu.

Detta rapporterar fi.se om.

Stärka konsumenternas ställning

Finansinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att stärka konsumenternas ställning på bank- och bolånemarknaden. I detta arbete ingår en översyn av metoden för beräkning av bruttomarginalen. En första avrapportering till regeringen gjordes i oktober 2023, och den slutliga redovisningen av uppdraget kommer att göras senast i maj 2024.

Jämför räntan på bolån hos flera banker

Ska du ta ett nytt bolån? Eller vill du spara pengar genom att flytta ditt nuvarande bolån? Här kan du jämföra aktuella bolåneräntor hos flera olika banker för att hitta den bästa bolåneräntan just nu. Jämför räntor och läs mer om amortering, lånelöfte, rörlig ränta, bunden ränta och hur du ansöker om bolån.

Jämför: Bästa bolåneräntan November 2023

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt