Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bankernas

Bankernas marginaler förblir höga - "Se över dina bolånevillkor"

Det tredje kvartalet 2023 visade små förändringar i bruttomarginalen, skillnaden mellan bankernas utlåningsränta för bolån med rörlig ränta och kostnaden för deras finansiering. Trots en liten ökning av de rörliga bolåneräntorna var bruttomarginalen i princip oförändrad vid kvartalets slut. Detta bidrar till bankernas fortsatta höga lönsamhet, då inlåningsräntorna fortfarande är relativt låga.

Marginalernas påverkan på bolåneräntor

Bolåneräntorna fortsatte att öka under det tredje kvartalet 2023, parallellt med bankernas finansieringskostnader. Trots detta påverkades bruttomarginalen endast marginellt. Bankernas inlåningsräntor har emellertid ökat långsammare än deras utlåningsräntor och styrräntan. Detta speglas i den alternativa beräkningen av bruttomarginalen som Finansinspektionen (FI) publicerar.

Vi fortsätter att uppmana konsumenter att se över sina bolånevillkor och att förhandla med olika banker för att sänka sina bolånekostnader

”Vi fortsätter att uppmana konsumenter att se över sina bolånevillkor och att förhandla med olika banker för att sänka sina bolånekostnader. På samma sätt uppmanar vi fler att se över villkoren och räntorna på sina sparade pengar. Med fler aktiva konsumenter skulle sannolikt de genomsnittliga bolåneräntorna pressas och inlåningsräntorna öka”, säger Magnus Karlsson, avdelningschef på Finansinspektionen.

Bruttomarginalen och räntenettot

Finansinspektionen publicerar information om bruttomarginalen på rörliga bolån som ett verktyg för konsumenter vid förhandlingar om bolåneräntan. Bruttomarginalen beräknas utifrån en förenklad modell som jämför utlåningsräntor med rådande marknadsräntor. Detta innebär att den beräknade bruttomarginalen kan utvecklas annorlunda än bankernas räntenetto.

Räntenettot, skillnaden mellan bankernas totala räntekostnader och deras totala ränteintäkter, påverkas positivt av de relativt låga inlåningsräntorna som råder just nu.

Detta rapporterar fi.se om.

Stärka konsumenternas ställning

Finansinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att stärka konsumenternas ställning på bank- och bolånemarknaden. I detta arbete ingår en översyn av metoden för beräkning av bruttomarginalen. En första avrapportering till regeringen gjordes i oktober 2023, och den slutliga redovisningen av uppdraget kommer att göras senast i maj 2024.

Jämför räntan på bolån hos flera banker

Ska du ta ett nytt bolån? Eller vill du spara pengar genom att flytta ditt nuvarande bolån? Här kan du jämföra aktuella bolåneräntor hos flera olika banker för att hitta den bästa bolåneräntan just nu. Jämför räntor och läs mer om amortering, lånelöfte, rörlig ränta, bunden ränta och hur du ansöker om bolån.

Jämför: Bästa bolåneräntan November 2023

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.