Bättre läge för bostadssäljare – närmar sig normala nivåer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Bättre läge för bostadssäljare – närmar sig normala nivåer

Bättre

Bostadsmarknaden fortsätter att återhämta sig och närma sig mer normala nivåer, visar ny statistik från SBAB. I juni ökade temperaturen för både lägenheter och villor, även om det fortfarande finns en bit kvar till historiska genomsnitt. Minskade utbud och färre återpublicerade annonser bidrog till förbättringen.

  • Bostadsmarknadens temperatur steg i juni, särskilt för lägenheter.
  • Färre prissänkta och återpublicerade annonser bidrog till förbättringen.
  • En bit kvar till normala nivåer i både storstäder och hela Sverige.

Enligt ett pressmeddelande från statliga banken SBAB visar deras indikator Bomarknadstempen att temperaturen på bostadsmarknaden steg i juni. Trots att marknaden ännu inte helt återgått till normala nivåer, går det nu att se en tydlig förbättring. Framför allt är det lägenhetsmarknaden som uppvisar en starkare återhämtning jämfört med villamarknaden.

Förbättrad situation för säljarna

Under juni månad minskade utbudet av lägenheter och färre annonser blev återpublicerade, vilket bidrog till att läget för säljare förbättrades. Samtidigt ökade budpremierna och antalet budgivare marginellt. Det är dock värt att notera att annonstiderna gick upp något, även om det överlag var en stark månad för juni.

Villamarknaden följer efter

Även villamarknaden upplevde en temperaturökning i juni, om än i en något långsammare takt än lägenhetsmarknaden. Färre återpublicerade husannonser och ett minskat utbud bidrog till denna ökning. Villamarknaden är dock något mindre kall än lägenhetsmarknaden, även om skillnaden mellan de två marknaderna har minskat på senare tid.

Vi på Börskollen noterar att det fortfarande finns en bit kvar tills marknaden når de historiska genomsnittsnivåerna, särskilt vad gäller utbud och återpublicerade annonser. Enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB, finns det ett uppdämt behov av att byta bostad efter en lång period av räntehöjningar och hög inflation. Han påpekar också att många bostadsrättsföreningar kan behöva höja sina månadsavgifter framöver.

Det återstår att se hur dessa faktorer kommer att påverka bostadsmarknaden de kommande månaderna, men den senaste utvecklingen indikerar en viss stabilisering och återhämtning.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt