Betala av bolånet eller investera pengarna?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Betala av bolånet eller investera pengarna?

Betala

Efter inflationstoppar och räntehöjningar har det blivit en utmaning för bolåntagare att avgöra om de ska amortera sina lån snabbare eller istället investera sina pengar på t.ex börsen. Medan de med nyare lån och högre räntor kanske fortfarande vill amortera snabbare, kan de med äldre lån dra fördel av högre avkastning på investeringar. Detta beror på att avkastningen och den förväntade avkastningen på säkra investeringar fortsatt kan vara högre än kostnaden för bolånet.

  • Amortering kontra investering har blivit en relevant fråga för dagens bolåntagare.
  • Valen beror på faktorer som likviditetsbehov, avkastning på investeringar, livsstadium och eventuell straffavgift för förskottsbetalning av bolån.
  • Det viktigaste är att göra det som känns rätt för dig och din ekonomi.

För att avgöra om man ska amortera sitt bolån eller investera sina pengar är det viktigt att ställa sig några frågor. Behöver du tillgång till dina pengar i framtiden? Hur ser avkastningen ut för att amortera ditt bolån jämfört med att investera på marknaden? Vilket livsstadium befinner du dig i? Har ditt bolån en straffavgift för förskottsbetalning?

Avkastning på investeringar vs amortering

En huvudfråga att ställa sig är hur den potentiella avkastningen på investeringar jämför sig med "avkastningen" av att amortera ett bolån, dvs. att spara pengar genom lägre räntekostnader.

T.ex om du idag är långsiktig och sitter med ett rörligt bolån på 4-5% (och som man tror kanske ska komma ner till 3-4% ränta i närtid) samt har ett ränteavdrag på 30% uppe på det. Så kan det jämföras med en investering i en globalfond där du kan få 8% i snittavkastning några år.

Med snittavkastningen på t.ex börsen över tid kan det vara mer lönsamt att investera pengar än att t.ex istället amortera ner ditt bolån (glöm som sagt inte räkna med ränteavdraget på 30% upp till 200.000kr som du får göra också). Detta särskilt för personer med äldre lån och lägre belåningsgrad och där man kanske inte amorterar alls längre.

Investeringshorisont och livsstadium

En annan viktig faktor att överväga är livsstadiet. Yngre personer med en lång tidshorisont till pensionen kan vara mer benägna att investera i aktier, eftersom historisk avkastning över långa perioder tenderar att vara högre än dagens högre bolåneräntor.

Om du däremot närmar dig pensionen kan det vara mer fördelaktigt att amortera ditt bolån, eftersom din tidshorisont för att börja utnyttja din portfölj har förkortats och din investeringsmix troligtvis har blivit mer konservativ.

Detta skriver Morningstar om.

Personliga preferenser och sinnesro

Slutligen spelar personliga preferenser och sinnesro en viktig roll. Vad ger dig mest lugn i sinnet? För somliga kan det vara skönt att vara skuldfri, medan andra kan känna sig trygga med att deras investeringsportfölj kommer ge högre avkastning än deras bolåneränta.

Det är viktigt att varje individ gör det som känns rätt för dem och deras ekonomi. På Börskollen tror vi på att ta väl informerade beslut baserade på ens personliga ekonomiska situation och mål.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt