'Big Short' investeraren ropade varg i början på året – hur gick det sen?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

'Big Short' investeraren ropade varg i början på året – hur gick det sen?

Big Short

Investeraren Michael Burry, mest känd för att ha förutspått och tjänat pengar på bostadsbubblan i mitten av 2000-talet, har haft ett händelserikt 2023. Han började året med en rad dystra prognoser för aktiemarknaden och ekonomin, placerade stora korta positioner mot S&P 500 och fyndade aktier under krisen för nisch-banker.

  • Burry förutspådde ett fall i inflationen till andra halvåret 2023, men trots en minskning från över 9% till under 4% har ingen recession inträffat.
  • Han utfärdade flera varningar under året, inklusive ett råd till Bed, Bath & Beyond-aktieägare att aktien var på väg mot katastrof. Hemvaruhandlaren gick i konkurs i april.
  • Burry gjorde betydande portföljförändringar under 2023, inklusive köp av aktier i banker och energi-, råvaru- och rederibolag.
  • Han minskade sin aktieportfölj från 33 innehav till 13, vilket mer än halverade dess totala värde från 111 miljoner dollar till 44 miljoner dollar.

En rad dystra prognoser

Burry startade året med att förutspå att inflationen skulle toppa och sedan troligen sjunka, möjligen till negativa nivåer, under andra halvåret 2023. Han påpekade också att han förväntade sig att USA skulle hamna i recession. Trots att inflationen faktiskt sjönk, har ingen recession inträffat och Federal Reserve har ännu inte sänkt räntorna efter att ha höjt dem till 5%.

Alarmerande varningar och portföljjusteringar

Burry utfärdade flera varningar under året, inklusive ett råd till aktieägare i Bed, Bath & Beyond att deras aktier var på väg mot katastrof. Företaget gick i konkurs i april och dess aktier ströks från Nasdaq-börsen i maj.

Trots dessa varningar gjorde Burry också några framgångsrika investeringar under året. Under första kvartalet köpte han aktier i nedgångna banker, och under andra kvartalet köpte han aktier i energi-, råvaru- och rederibolag.

Detta skriver Yahoo Finance om.

Dessa positioner innebar spekulationer motsvarande ett nominellt värde av 1,6 miljarder dollar mot dessa aktieindex.

Stora blankningspositioner under året

Under 2023 gjorde Burry några väl omskrivna drag då hans stora blankningspositioner blev officiella. Han hade investerat i säljoptioner på två börshandlade fonder som följer S&P 500 och Nasdaq-100 under det andra kvartalet. Dessa positioner innebar spekulationer motsvarande ett nominellt värde av 1,6 miljarder dollar mot dessa aktieindex.

Portföljrapporter idag visar inte de exakta dagarna då affärerna genomfördes eller avslutades, men inget av Burrys satsningar verkar ha lönat sig.

Portföljrapporter idag visar inte de exakta dagarna då affärerna genomfördes eller avslutades, men inget av Burrys satsningar verkar ha lönat sig. Både S&P 500 och Nasdaq ökade i värde mellan början av april och slutet av september.

Oförutsägbarheten fortsätter

Trots att Burry sällan talar med pressen och inte har postat på X sedan april, följer hans anhängare noggrant hans rörelser. Det är hopp om att han kommer att återuppta sina kommentarer om marknaderna och ekonomin under det nya året, hans inlägg är ofta färgstarka och drar mycket uppmärksamhet till sig. Sen har han kanske inte haft helt rätt under året som gått.

Men som dom brukar säga: Den som ropar "vargen kommer" tillräckligt många gånger får ju oftast rätt tillslut.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt