Bilister struntar i miljöinformation på macken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Bilister struntar i miljöinformation på macken

Bilister

Miljöinformation på bensinpumpar skulle göra bilisterna mer miljömedvetna. Men få ser den, och ännu färre bryr sig. Dessutom är den inaktuell, konstaterar Energimyndigheten i en utvärdering.

Tanken med obligatorisk miljöinformation på bensinmackarnas pumpar var att konsumenterna skulle kunna ta välgrundade beslut.

Men få bilister har sett informationen.

"Och ännu färre bedömer att de blivit påverkade av miljöinformationen vid val av drivmedel", skriver Energimyndigheten.

Dessutom finns, om än inte särskilt höga, administrativa kostnader för mackägaren att hantera. Till liten nytta, enligt myndigheten.

– Hela syftet med etiketten när den infördes var ju för att konsumenten skulle bli mer miljömedveten och minska sin klimatpåverkan. Och det är ju väldigt svårt att göra vid tankning, säger Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige.

Man har den bil man har och bilisten är därmed begränsad till det bränsle den behöver. Att hitta något mer miljövänligt bränsle på en annan mack är nog ganska utsiktslöst.

Då har val av bil desto större effekt. Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en miljömärkning av bilar.

"Om den märkningen införs är det troligt att den har en större påverkan på konsumenters val av bil än vad miljöinformation om drivmedel kan ha".

Och om bilisten ändå vill ha information om bränslet är det bättre om den uppgiften finns på drivmedelsstationens hemsida än en klisterlapp på pumpen, enligt Jessica Alenius.

Fakta: Detta ska stå på dekalen

Från den 1 oktober 2021 finns krav på att miljöinformation om drivmedel ska presenteras med hjälp av en dekal vid drivmedelspumpen.

Syftet med miljöinformationen är att underlätta för konsumenten att kunna jämföra olika drivmedel och drivmedelsprodukter.

Konsumenten ska få information om ett drivmedels utsläpp av växthusgaser, vilka fossila råvaror eller förnybara råvaror som ingår i drivmedlet och råvarornas ursprungsland.

Källa: Drivkraft Sverige

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt