Billigare mat i påsk – smör sjunker mest
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Billigare mat i påsk – smör sjunker mest

Billigare

Vid sidan av jul och midsommar är det under påskveckan som svenska folket spenderar mest pengar på matinköp. Och även om matpriserna fortfarande är höga ser årets påskkasse ut att kunna bli aningen billigare än förra årets.

Den oberoende sajten Matpriskollen har jämfört 1 000 påskartiklar med samma tid förra året. Bland produkterna som blivit billigare finns smör, cheddarost, grädde, sparris, kyckling, svensk oxfilé och kavring.

– Vi äter mycket mejeri- och jordbruksprodukter och där har produktionskostnaderna sjunkit. Priserna kunde ha gått ner ännu mer om inte räntekostnaderna hade varit så höga, säger sajtens grundare Ulf Mazur.

Den som funderar på att laga fläskfilé till påskbordet bör dock tänka om. Fläskköttet har blivit dyrare då utbudet av svenskt griskött minskat.

"Kakao är en rysare"

Det samma gäller importerade produkter som oljor, pasta och vissa konserver, där kronans svaga växelkurs mot euro och dollar gör att produkterna blir dyrare. Enligt Matpriskollen är det olivoljan som är "Svartepetter" med en prisuppgång på 40 procent på ett år.

Påsken är också en stor godishögtid, men så länge påskäggen inte fylls med alltför mycket "finchoklad" bör prislappen landa på samma nivå som förra året.

– Kakao är en rysare och de prishöjningar vi sett ännu så länge är bara en vårfläkt mot vad som kommer senare i år, säger Ulf Mazur.

70 miljoner ägg

Någon kampanj på påskens huvudråvara ägg är inte att vänta. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg äter vi 70 miljoner ägg i Sverige under påsken och ännu är produktionen inte helt återställd sedan det stora salmonellautbrottet i fjol hos landets största äggproducent. Någon äggbrist ska det dock inte vara risk för.

För sillen och laxen blir priset minst lika mycket som förra påsken.

– Abbas storsäljande sill i glasburk har ökat 4–5 procent sedan förra året. Laxen är mer oberäknelig med stora variationer mellan märkena. För kallrökt och gravad lax har priserna sänkts med 11 procent på vissa artiklar och ökat med 8 för en del, säger Ulf Mazur.

Annan mätning

Enligt Matpriskollen är bästa tipset för att komma billigt undan i påsk att vara en "multilojal" kund och hålla koll på erbjudandena.

– Uppåt 40 procent av inköpen sker nu till extrapris, säger Ulf Mazur.

För en månad sedan hade dock priserna på påskmaten dragit iväg mer än övriga livsmedel, enligt SCB vars mätningar dock släpar efter en månad. Ägg, lax och sill hade då stigit mest i pris.

Prisutveckling i procent på påskprodukter mars 2023 – mars 2024

Smör -9,9

Cheddarost -7,1

Grädde -6,8

Sparris -5,5

Oxfilé (svensk) -2,3

Bryggkaffe +1,1

Majonnäs +1,2

Ägg +1,5

Påskmust +1,6

Skivad lax +2,9

Lammkött (svenskt) + 4,6

Sill +4,9

Källa: Matpriskollen

Källa: Kristina Erkenborn/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt