Bisnode, Creditsafe och UC - Tre olika kreditupplysningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Bisnode, Creditsafe och UC - Tre olika kreditupplysningar

Bisnode, Creditsafe och UC är tre helt skilda företag som utfärdar kreditupplysningar. Dessa kreditupplysningar beställs framförallt av företag som ska ingå i ett avtal med en privatperson och används för att ge företaget en bild över personens ekonomi. Främst är det punkter som: inkomst, befintliga skulder, betalningsanmärkningar och om personen har något ärende till Kronofogden som företaget vill veta. Om kreditupplysningen visar och möter de krav som företaget ställer, så brukar företaget sedan skicka ut en offert eller ett avtal till privatpersonen som sedan kan skriva under avtalet.

Här kan du läsa mer om vad hyresvärden Familjebostäder kollar på i en kreditupplysning.

Skillnaden mellan de tre olika kreditupplysningsbolagen

Mellan Dun & Bradstreet (gamla Bisnode), Creditsafe och UC, eller Upplysningscentralen AB som de egentligen heter så finns det inte många skillnader. Vad som skiljer dem åt är snarare hur deras tjänster är utformade. Datan som de hämtar in och bedömer kreditvärdighet utifrån är nämligen densamma. Däremot så skiljer det sig i vad de tycker är viktigt, vilket leder till att du kan ha ett något högre kreditbetyg hos exempelvis Creditsafe än vad du har hos UC. Detta gör att många som har en låg kreditvärdighet hos UC väljer att ta ett lån som är utan UC, då sannolikheten att få en låneansökan beviljad oftast är större. På denna sida kan du läsa mer om hur det funkar att låna utan UC.

Bisnode/ Dun & Bradstreet

Bisnode är det minsta kreditupplysningsbolaget av de tre. Om man kollar på årsredovisningen från 2022 så hade de en omsättning på drygt 102 mnkr. Däremot så blev de uppköpta av det amerikanska företaget Dun & Bradstreet 2023, vilket kan påverka omsättningen för 2023 och framåt.

Dun & bradstreets kreditupplysning är uppbyggt på ett poängsystem där du kan få ett poäng mellan 0 - 10, där 0 är lägst och 10 är högst. Även om du har en 5a i kreditvärdighet hos Dun & Bradstreet (vilket alltså är ett medelbetyg) så anses du fortfarande vara kreditvärdig, då du bedöms ha “kontroll” över din ekonomi.

Creditsafe

Creditsafe är det näst största kreditupplysningen av Dun & Bradstreet, Creditsafe och UC. Deras årsredovisning 2022 pekar på en omsättning på strax över 216 miljoner med 76 anställda.

Liknande Dun & Bradstreet så har också Creditsafe ett poängsystem för att ange kreditvärdighet. Detta systemet sträcker sig mellan 1 - 100 där 1 är lägst och 100 är högst. Några punkter som påverkar din kreditvärdighet hos Creditsafe är: din inkomst, eventuella tillgångar och om du har betalningsanmärkningar. Har du betalningsanmärkningar så kommer din kreditvärdighet sänkas märkbart.

UC

Upplysningscentralen AB är det största kreditupplysningsbolaget i Sverige och grundades år 1970 av flera av Sveriges storbanker. UCs årsredovisning från 2022 visar på en omsättning på 859 miljoner, vilket är drygt en fördubbling sedan 2014.

Likaså de andra kreditupplysningarna som vi gått igenom i denna artikel, så har även UC ett poängsystem för att ange kreditvärdighet. Detta poängsystem börjar från 0, och sträcker sig upp till 999, där en hög poäng tyder på en god kreditvärdighet.

Så här påverkas du utav ditt kreditbetyg

I ditt vardagliga liv så kommer du inte påverkas särskilt mycket av ditt kreditbetyg. Det är främst vid tecknande av abonnemang, om du ska hyra en bostad eller ta ett lån som din kreditvärdighet kommer att vara avgörande. Enkelt förklarat så är din kreditbedömning en sammanfattning av din ekonomiska sits och har du en låg kreditvärdighet så kan du bli påverkad genom att en hyresvärd nekar dig ett kontrakt, på grund av låg kreditvärdighet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt