Bitcoins "halvering" nära – så påverkas värdet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Bitcoins "halvering" nära – så påverkas värdet

Bitcoins

Det surrar rejält kring nästa halvering i bitcoinvärlden. "Troligen redan denna vecka", rapporterar tv-kanalen CNBC. Halveringen av priset på nya bitcoin kan ge ett nytt prisrally, hävdar en del. Andra ser det som en redan inprisad icke-händelse.

Priset på bitcoin har lyft till nya rekordnivåer i år. Bakom utvecklingen ligger i första hand ett ökat intresse från investerare, sedan stora institutioner som Blackrock och Fidelity startat upp börsnoterade fonder (ETF:er) där man kan exponera sig mot kryptovalutor.

Skakig resa

Men det är som vanligt en skakig resa för de som satsar på krypto. Det syntes bland annat i helgens reaktion på Irans drönar- och robotattack mot Israel, som över en dag tryckte ned värdet på kryptovalutan med nästan 8 procent.

Den halvering som nu närmar sig innebär att priset på nya bitcoin – som produceras i stora serverhallar runt om i världen – ska halveras. Detta sker regelbundet vart fjärde år. Helt enligt de redan inprogrammerade algoritmer som styr blockkedjan bakom bitcoin.

Effekten av halveringen är att utbudet begränsas, vilket i sin tur kan påverka bitcoinkursen på sikt.

Medan spekulationer om vad som ska hända med den redan upptryckta bitcoin-kursen sköljer över sociala medier varnar andra för kryptovalutor generellt.

Jämför med 1600-talets tulpanbubbla

En känd skeptiker – en veteran på Wall Street – är investmentbanken Goldman Sachs chef för förmögenhetsförvaltning sedan 23 år: Sharmin Mossavar-Rahmani. Hon brukar jämföra den växande kryptomarknaden med historiska finansiella bubblor, som 1600-talets tulpanbubbla i Nederländerna.

Problemet är enligt Mossavar-Rahmani att det inte finns några underliggande värden att basera värderingen på. Det finns ingen lönsamhet, inga kassaflöden och inga utdelningar.

– Om du inte kan tillskriva den ett värde hur kan du då tro på kursrusningar eller kursras, frågar hon retoriskt i en intervju med The Wall Street Journal.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BlackRock

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien BlackRock

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt