Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Boktävling

Boktävling – ”Mer börspsykologi” bjuder på ännu fler mentala verktyg

"Mer börspsykologi – mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden" är uppföljaren till Cristofer Anderssons succébok från förra året. Boken gör snart premiär och i samband med det har Börskollen passat på att ställa några frågor till Christofer samt tävlar ut tre exemplar via en tävling i sociala medier.

I boken presenteras lättfattliga råd om hur man hanterar de psykologiska fallgropar som varje aktiehandlare ställs inför. Börskollen vill att ni, våra kära läsare, blir skickligare på att förstå de psykologiska aspekterna av börsen och investeringar och ger dig nu en chansen att vinna ett exemplar av boken.

För att delta i tävlingen behöver du bara gilla tävlingsinlägget på antingen Instagram, Twitter eller Facebook. Om du vill får du gärna tagga en vän som du tycker borde bli bättre på börspsykologi. Vinnare slumpas och annonseras den 27 mars och kontaktas sedan via meddelande för leverans av boken.

Nedan läser du mer om boken och får ta del av några kloka tips från författaren Christofer.

Gensvaret på första boken, Börspsykologi – så blir du en bättre investerare, har varit enormt. Cristofer berättar att han än idag får mejl med glada tillrop från tacksamma läsare. Såväl nyblivna som erfarna investerare tog bokens budskap till sina hjärtan.

– Det som har värmt mig lite extra är att människor berättar hur pass bred nytta de har haft av boken. Det jag skriver om går att applicera på allt i livet och inte bara börsen. Varför lockas vi att göra som ”alla andra” på jobbet, eller i kompisgänget?

Christofer och hans tidigare bok, Börspsykologi. Här läser du även en tidigare intervju md Christofer.

Handfasta tips för en turbulent tid

Mer börspsykologi – mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden kan läsas som en fortsättning på den första boken, men även fristående. För den senare kategorin läsare finns kortare avsnitt som repeterar grundläggande begrepp från föregångaren.

Det blev tydligt efter den första boken att det finns mycket mer att berätta om den beteendeekonomiska sfären. Mer börspsykologi vänder sig till både nybörjare och erfarna investerare.

Det rådande världsläget har, av naturliga skäl, påverkat både skrivprocessen och innehållet.

– I oroliga tider är det extra viktigt att kunna hålla huvudet kallt och inte låta känslorna styra placeringar och investeringsbeslut. Jag har med flera coronarelaterade scenarier i boken. Färska exempel som Gamestop diskuteras också.

Tiger, Warren och trial and error

Den mänskliga hjärnan kan ställa till det ordentligt för oss, oavsett individuell kompetensnivå och erfarenhet. I Mer börspsykologi avhandlas beteendemönster och bias som Ikea-effekten och failure of imagination med lätt hand och pedagogisk skärpa.

Ett annan vanligt förekommande tankefälla är att fastna i ett statiskt mindset. Enligt den uppfattningen är det föga lönt att ta till sig ny kunskap eftersom vi alla har medfödda talanger och egenskaper som inte går att påverka. Motsatsen är ett dynamiskt mindset.

Här kan en person som Tiger Woods tjäna som exempel. Han föddes inte som golfproffs. Visst spelar tur och begåvning in i ekvationen, men till syvende och sist handlar framgång om engagemang, ansträngning och uppoffring. Att inse detta är avgörande.

Ett av de viktigaste budskapen i Mer börspsykologi är vikten av att vara ödmjuk inför de egna begränsningarna. Ingen kan veta allt, men alla kan lära sig nytt.

– Det här är missriktade tankar och felslut som drabbar alla människor. Inte ens oraklet från Omaha, Warren Buffett, är helt förskonad – investeringen i IBM är en av flera där oraklet gått bet. Nyckeln är att kunna identifiera sina egna tankeprocesser – och att granska dem rationellt.

Nicklas och Kajsa på nya äventyr

För gamla läsare bjuder Mer börspsykologi på ett kärt återseende. Precis som i föregångaren får vi följa Nicklas och Kajsa, två privatpersoner som ägnar sig åt aktiehandel på fritiden, med varierande framgång.

Avsnitten om dessa två – helt fiktiva – relativt nya investerare hörde till den första bokens allra populäraste inslag. Förmodligen för att igenkänningseffekten är hög för många som handlar på börsen.

– Till viss del finns det delar av mitt tidigare investerarjag i Nicklas. Det har fungerat som bra terapi att ännu en gång få skriva om det. Jag vågar påstå att många, ja till och med alla, som investerar känner igen sig i vissa delar av alla de bias som Nicklas råkar ut för. Alla har vi varit nybörjare, våta bakom öronen och knappt duktiga nog att få göra knattarna sällskap i Gröngölingspatrullen.

Ännu mer börspsykologi i framtiden?

Börspsykologi i bred bemärkelse tycks vara ett nästintill outtömligt ämne. För Cristofer Andersson väcktes intresset tidigt.

– Det hela började under det tidiga 2010-talet, ett år efter den stora finanskrisen då bland andra Lehman Brothers fick kasta in handduken. Jag insåg att om det är möjligt för så många att förlora sådana enorma summor borde det också vara möjligt att tjäna sig till dem – genom klokt och sunt investerande.

Kan vi vänta oss fler böcker på samma tema?

– Utan att gå händelserna för mycket i förväg har jag, sedan tidig sommar 2020, arbetat med ett annat projekt. Det är en bok som tar sig an ett bredare perspektiv. Precis som med de två första böckerna ligger mycket läsning av forskning bakom och jag känner mig rikare på nya kunskaper och insikter för varje dag som jag arbetar med detta. Vem vet, kanske står jag här i mars 2022 med boken i famnen?

Avslutningsvis, om du bara skulle få ge ett tips till en potentiell/nybliven investerare, vad skulle det vara?

– Utgå från dig själv och skriv! Genom att skriva ned dina analyser sätter du ord på dina tankar och känslor. Detta ökar sannolikheten att analysera din egen analys mer objektivt. Var går dina gränser? Hur mycket vill och klarar du av utan att det påverkar din vardag och sömn? Utan att du låter det gå ut över familj och bekanta? En harmonisk investerare är en bra investerare.

Läs mer om boken hos Pug förlag.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt