Boktävling och intervju med författaren, bloggaren och investeraren Sofokles
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Boktävling och intervju med författaren, bloggaren och investeraren Sofokles

Boktävling

Vi fortsätter vår till synes mycket uppskattade intervjuserie och denna gång ska ni få lära känna börsprofilen Sofokles, som just nu också är aktuell med den omtalade boken ”Börspsykologi – så blir du en bättre investerare”. I samband med vår intervju arrangerar vi därför en tävling där du som deltagare har chansen att vinna ett signerat exemplar av boken (totalt två exemplar tävlas ut). Som grädde på moset erbjuder förlaget just nu också 10 % rabatt vid köp av boken. Om detta, tävlingsvillkoren och mycket mer läser du nedan!

Tävlingsregler

  1. Besvara frågan; “Vilken blir stängningskursen för OMXS30-indexet fredagen den 22/5 kl. 17.30?” (svara med två decimaler, t.ex “1536,08”).

    När? Ditt svar ska vara oss tillhanda senast torsdagen den 21/5 kl. 17.30.

    Hur? Skriv ditt svar som en kommentar till tävlingsinlägget som vi har delat via antingen Instagram, Twitter eller Facebook (alternativt via [email protected]).
  2. Ladda gärna ner vår app och tagga gärna en vän som du tycker borde läsa boken.
  3. De två vinnarna koras efter fredagens börsstängning och kommer att kontaktas kort därefter för leverans av böckerna. Om det blir fler än två lika svar/vinnare sker slutligt urval via lottning.

Ny bok om börsen och psykologiska fällor

”Investera inte bara på börsen, utan även i dig själv!”. Det säger Cristofer Andersson, aktuell med omtalade boken Börspsykologi – så blir du en bättre investerare.

Cristofer Andersson är gymnasieläraren från Motala som spenderar en stor del av sin fritid på att investera i och lära sig mer om börsen. Ett annat intresse är hur vår hjärna fungerar. Två intressen som fler borde kombinera, menar han.

– Har du inte psyket och kontroll över det psykologiska riskerar du att gå i många fällor, inte minst i dessa tider, säger han.

Lär känna dig själv!

I slutet av mars släpptes ”Börspsykologi – så blir du en bättre investerare”. Mottagandet har varit strålande och i flera intervjuer har han nu fått utveckla sina teorier. Ämnet är minst sagt högaktuellt med anledning av Corona.

– Att lära känna sig själv är enormt viktig. Att inte pressa och stressa sig. Hellre ett litet steg framåt än ett kraftigt och sedan två bakåt. Det finns ingen anledning att skynda; ty sköldpaddan vinner alltid, menar han.

Skaffa en djävulens advokat

I boken går han igenom flera psykologiska fällor på ett pedagogiskt sätt och följer upp med exempel och konkreta tips.

– Det gäller att inte hamna snett och komma ifrån sin grundplan och för att inte gör det brukar jag skriva ner mina tankar. Då blir det väldigt tydliga.

– Sedan tycker jag att alla som investerar ska skaffa sig en djävulens advokat, någon som kan hjälpa en att ifrågasätta investeringarna: ”Har du verkligen tänkt på det här, eller det här?

Långsiktig investeringsstrategi

Cristofers egen investeringsstrategi har fokus på långsiktighet. Han lägger krutet på bolag som han bedömer ha en framtid och där såväl historik som ledning visar att det finns fog att tro att bolaget kan fortsätta att växa.

10 % rabatt vid köp av boken

”Börspsykologi – så blir du en bättre investerare” finns där du normalt köper böcker. Börskollens läsare köper den med 10 % rabatt direkt av förlaget. Använd koden: BORSKOLLEN

Du hittar boken här!

Och nedan följer några ytterligare intervjufrågor;

Vilka är dina främsta förebilder och inspirationskällor?

– Warren Buffett och, som ofta glöms, Charlie Munger, men jag köper inte allt de säger. Ingen är “perfekt”, men mycket, mycket finns att lära hos oraklen från Omaha. Jag vill också nämna Peter Lynch och Lennart Israelsson.

– Jag har många förebilder och alla är inte från investeringsvärlden, utan personer som Tiger Woods, Michael Jordan och Karolina Kluft, vilka alla har visat att du kan lyckas bara du har rätt mindset och GRIT. Den enda motståndaren är du själv.

Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar?

– Mitt mål är att uppnå en portfölj som kan generera passiva inkomster, främst via utdelningar, om en “normal” nettolön varje månad. Jag älskar mitt jobb och har svårt att se mig sluta förvärvsarbeta, men tryggheten i att när som helst kunna välja vad jag vill göra är det som jag önskar uppnå. Kanske kommer jag vilja jobba 25 % om 10 år och bo i Thailand? Kanske vill jag resa jorden runt

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare, som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

– Börja! Börja, börja och börja. Börja med indexfonder. Börja sedan läsa och följa börsen. Det behöver aldrig vara “hard core”, utan “keep it as simple as possible, but not simpler” (Einstein). Finns det ingen lust och inget nöje ska du inte tvinga dig och då gör du det enkelt med att köra (gratis) indexfonder mot olika geografier. Om intresse och lusta finns – övergå successivt och i takt med ackumulerad kunskap till att bygga en aktieportfölj och här är investmentbolag en bra bas.

Hur ser du på börsens utveckling rent generellt de kommande 6–12 månaderna?

– Sokrates sade det bäst: “Den enda sanna visdomen är att veta att du inte vet någonting”. Det jag vet är att börsen antingen kan gå upp, stå still eller gå ned. Jag investerar med tron att den långsiktiga(!) trenden alltid kommer att vara uppåt.

En kort liten utmaning; om du bara får välja fem olika aktier idag och investeringshorisonten är tio år, vilka skulle då du välja?

– Investor, Svolder, Latour, Brookfield Asset Management och Wendel. Samtliga har en extremt fin historik, erfaren ledning, stabila finanser samt erbjuder en fin riskspridning.

Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

NemCapSE, Finansnovis och Ägamintid (må han återuppstå från “de döda”).

Tack och ett stort lycka till med framtida investeringar och författarskap!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Meta Platforms

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt