Börskollen-intervju med tradern Gruvis
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Börskollen-intervju med tradern Gruvis

Börskollen-intervju

I veckans intervju får du en chans att lära känna Twitter-profilen och tradern Gruvis. I denna intervju delar han med sig av hur intresset för börs och investeringar väcktes och sin fortsatta resa med fokus på day- och swingtrading. Missa inte detta!

Hej Gruvis. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Tjena! Jag är 35 år gammal och är uppvuxen i en by i tornedalen men bor numera i Kiruna med min fru och våra tre barn. Jag jobbar som borrare i gruvan här. Mina intressen förutom börsen är träning i olika former där det blir mest klättring, löpning, längdskidåkning och gym. När jag vill slappna av så knäcker jag en belgisk öl och läser en bra bok.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för finansmarknaderna i allmänhet och trading i synnerhet från första början?

Jag började köpa fonder men tyckte fort att det blev rätt trist. Jag såg ju hur priset rörde sig upp och ner från ena dagen till den andra och det ville jag utnyttja till min fördel.”

För sex år sedan visste jag egentligen ingenting om börsen förrän jag av en slump hittade en ljudbok som handlade om investeringar. Jag lyssnade på den och tyckte det var intressant men det skulle ändå dröja två år till innan jag öppnade ett konto hos en nätmäklare och gjorde min första insättning på 5 000 kr.

Jag började köpa fonder men tyckte fort att det blev rätt trist. Jag såg ju hur priset rörde sig upp och ner från ena dagen till den andra och det ville jag utnyttja till min fördel. Det gick otroligt fort där i början och jag tog verkligen för mig av allt som erbjöds. Jag handlade i allt från aktier till certifikat och warranter i olika index och råvaror.

Det visade sig dock fort att jag hade dålig koll men jag tyckte att det var roligt och jag var taggad på att lära mig mer. Program för både teknisk och fundamental analys införskaffades, där jag sedan lärde mig att backtesta mina strategier samtidigt som jag läste böcker som var inriktade mot trading. Jag testade olika strategier och fortsatte att göra misstag i min handel, men det gick samtidigt bra emellanåt. Att det skulle vara möjligt att lyckas med tradingen förstod jag men jag hade mycket jobb framför mig.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/trading, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en mer erfaren investerare/trader som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

I början hade jag stora problem med tålamod och riskkontroll. Jag tog oftast i för hårt med alldeles för stor size i mina trades, vilket gjorde mig både rädd och nervös. Min handel var ostrukturerad och strategi saknades. Mina förväntningar var orealistiska och jag tog mina "dåliga" trades väldigt personligt. Att jag var naiv och trodde att det skulle vara enklare än vad det var är jag ändå glad för idag, annars hade nog allt det med trading känts övermäktigt.

För att utvecklas tvingades jag till att bryta ner min process i alla led och jobba på varje enskild bit. Med tiden och i takt med mer erfarenhet byggts upp så skapade jag en process som passar mig.”

För att utvecklas tvingades jag till att bryta ner min process i alla led och jobba på varje enskild bit. Med tiden och i takt med mer erfarenhet byggts upp så skapade jag en process som passar mig. Det är något jag hela tiden utvecklar och anpassar, men det är bara justeringar jämfört med grovjobbet jag fick göra i början. Nu har jag varit lönsam ett tag, men stabil i intjäningen blev jag först förra året. Det har alltså tagit många år att nå hit.


Min bästa tradingperiod hittills, 3-månadersgraf, 2022. Intradagshandel.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Det finns så många som jag ser upp till inom det här så det är en svår fråga. För att nämna någon så är Kristjan Kullamägi en – hans tradingresa är den sjukaste och jag studerar materialet han delat mellan varven. Annars är det personerna på finanstwitter som inspirerar mig dagligen, allt ifrån nybörjare till mer erfarna är intressant att följa och deras entusiasm för börsen smittar av sig.

Man drar ofta paralleller mellan trading och elitidrott, där endast några få procent lyckas bli duktiga nog att ens överleva och ännu färre blir så pass duktiga att de kan leva gott på sin sysselsättning. Vilka specifika val och egenskaper tror du är viktiga för att lyckas?

Två viktiga egenskaper som jag har jobbat mycket med är tålamod och disciplin.”

Att det är så få som lyckas har nog också att göra med att det är så lättillgängligt med börshandel idag, alla kan prova på ett yrke som egentligen kräver rätt mycket kunskap. En förutsättning för att lyckas är att man måste tycka att börsen är intressant, det ska också vara roligt att handla för du kommer att behöva investera otroligt mycket tid i det. Det är heller inte så att när du väl har lärt dig någon strategi så är du "klar" utan det här är ett jobb som kräver att du ständigt behöver utvecklas. Saker ändras hela tiden i marknaden och det som fungerade idag behöver inte fungera imorgon.

Två viktiga egenskaper som jag har jobbat mycket med är tålamod och disciplin. Tålamodet för att sitta på händerna och vänta in rätt lägen, men också ett långsiktigt tålamod som t.ex att ge en strategi tid innan du dömer ut den. Här är det viktigt att du förstår hur din strategi fungerar, annars är det lätt att du inte ger den en ärlig chans innan du hoppar på nästa. Disciplinen är viktig för att följa din strategi som du har jobbat så hårt med. Har du en tydlig strategi och har disciplinen att följa den, så vet du hur du ska agera i de flesta lägen som uppstår.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (snart 6 000 följare). Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Twitter är och har varit en stor tillgång för mig. Jag har lärt känna många duktiga traders och investerare där, alla har sina egna specialområden och vi hjälps åt att fylla i luckorna i varandras kunskap. Det är jättekul att så många vill följa mig, det var inget jag räknade med när jag hittade till Twitter.

Twitter är och har varit en stor tillgång för mig. Jag har lärt känna många duktiga traders och investerare där, alla har sina egna specialområden och vi hjälps åt att fylla i luckorna i varandras kunskap.”

Varför det blivit så många förundras jag över ibland, men kanske är det bara kul att följa någon som kämpar sig upp från arbetarklassen för att bryta av mot all glitter och glamour som flödar på finanstwitter. Jag försöker att bidra med en trevlig stämning och delar också med mig av min trading och utveckling. Allmänna tankar om allt möjligt och någon ölbild lär också dyka upp i flödet om man följer mig.

Låt oss skifta fokus till din tradingstil/strategi(er). Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din(a) nuvarande handelsstrategi(er)?

Jag swingtradar främst i nordiska aktier och använder mig av enkel fundamental analys för att hitta intressanta bolag. Sedan kör jag igenom den listan i en teknisk screener jag har byggt och som vaskar fram lägen för entrys. I korta drag vill jag hitta fundamentalt starka bolag som jag anser är billiga och entry görs med fördel när priset letat sig nedåt en bit. När aktien har momentum så letar jag efter ingångslägen i pullbacks.

I korta drag vill jag hitta fundamentalt starka bolag som jag anser är billiga och entry görs med fördel när priset letat sig nedåt en bit. När aktien har momentum så letar jag efter ingångslägen i pullbacks.”

Portföljen brukar vanligtvis bestå av 10-30 olika positioner. Det är rätt många, men det är just för att jag inte har stenkoll på bolagen som jag använder diversifiering som skydd. Hade jag haft mer tid så hade jag gärna gjort en djupare analys av bolagen och samtidigt dragit ner på antalet positioner.

I min intradgashandel scalpar jag just nu i det tyska börsindexet DAX. Jag tycker rörelserna som bjuds på där passar mig. Mean reversion är något jag gillar att handla och som jag haft störst framgång inom. Favorittider på dygnet är på morgonen vid EU open och sedan på eftermiddagen när USA öppnar, det är då det brukar vara som mest volatilt. Vanligtvis blir det 10-100-tals avslut varje dag.

Om vi tvingar dig att rangordna, vilka tror du är de fem enskilt viktigaste beståndsdelarna i ditt “approach” och som ligger till grund för din framgång?

Det är många saker som ska klaffa för att bli en lönsam trader. Man behöver framförallt ha bra koll på sin riskhantering men också en strategi som passar sin personlighet. En annan sak är att vara ödmjuk, är du inte det så lär du bli det med tiden brukar man säga. Det gäller att inte sväva iväg efter en bra period för det kommer helt säkert tuffare tider.

Numera när jag själv startar upp för dagen och inför min handel så brukar jag vara rätt hård mot mig själv. Jag ifrågasätter många delar av min handel och är förberedd på att det är en hög sannolikhet att det kommer att bli en minusdag. Det låter kanske konstigt men det håller mig skärpt. Jag vet att om jag inte håller mig till mina regler och min strategi så kommer det förr eller senare att sluta illa.

De senaste årens börs har ju minst sagt varit prövande/volatil, med Corona, den efterföljande haussen och därefter omslag med en ny rejäl körare ner. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att din(a) handelsstrategi(er) har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

Senaste åren har varit den bästa läraren för mig. Jag har hunnit vara med om två börskrascher under en fyraårsperiod och börsen har hunnit ändra karaktär flera gånger. Det har gjort att jag har fått testa min handel i olika miljöer vilket jag tror har varit nyttigt för min utveckling och min framtida handel.

Coronakraschen klarade jag bra då jag sålde allt väldigt tidigt och väntade tills pengamaskinen sattes igång för att kliva på igen. Under tiden handlade jag i index utan större dramatik. 2021 behöver jag inte säga mycket om, alla tjänade pengar då. 2022 var däremot ett prövande år men det mest lärorika hittills. Min swing/long depå fick ta en hård smäll men mycket räddades upp av min intradagshandel och året slutade typ flat. Det jag tar med mig från senaste årens turbulens är att allt kan ändras väldigt fort och att jag måste anpassa mig snabbare framöver.

Jag har hunnit vara med om två börskrascher under en fyraårsperiod och börsen har hunnit ändra karaktär flera gånger. Det har gjort att jag har fått testa min handel i olika miljöer vilket jag tror har varit nyttigt för min utveckling och min framtida handel.”

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Just nu lägger jag nog mest tid på att analysera min handel överlag. På kvällarna går jag igenom hur börsen rört sig och vad jag tror om morgondagen. Jag kikar på hur jag har exekverat under dagen och funderar på vad jag kan göra bättre nästa dag osv. På helgerna när börsen är stängd så blir det mest att jag slipar på mina strategier, uppdaterar bevakningslistor och läser på i olika områden, just nu främst inom fundamental analys.

Eftersom jag jobbar heltid i gruvan och har ett gäng kids så lägger jag också en del tid på att förenkla och automatisera där jag kan göra det för att bli så tidseffektiv som möjligt i min handel.

Vilka är dina övergripande mål med din trading/förvaltning? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Jag är glad över var jag befinner mig idag, mitt liv går inte att jämföra med hur jag och min familj hade det för bara fem år sedan. Med det sagt så är jag lika hungrig nu som då och mitt mål är att fortsätta utvecklas, diversifiera min handel med fler strategier och bli ännu stabilare.

Om du fritt får välja ett par andra traders/börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Min tradingkollega Stockholm Trader har varit med länge, han har mycket kunskap och erfarenhet inom trading. Jag lär mig något nytt varje gång vi snackar och jag är säker på att en intervju med honom hade blivit intressant.

CoeusCap är en annan karaktär som jag gärna hade velat veta mer om.

Ett stort tack för din medverkan och ett fortsatt lycka till med tradingen!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt