Börsoraklet säljer av i elbilstillverkaren – köper i oljebolaget
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Börsoraklet säljer av i elbilstillverkaren – köper i oljebolaget

Börsoraklet

Berkshire Hathaway, under ledning av Warren Buffett, fortsätter att minska sitt ägarandel i den kinesiska elbilstillverkaren BYD. Enligt en anmälan till Hongkongbörsen har konglomeratet sålt ytterligare 1,3 miljoner aktier. Samtidigt fortsätter Berkshire att köpa aktier i oljebolaget Occidental Petroleum.

  • Berkshire Hathaway har minskat sitt innehav i BYD till 6,9%.
  • Senaste försäljningen omfattade 1,3 miljoner aktier värda 39,8 miljoner dollar.
  • BYD har vuxit till att bli Kinas största elbilstillverkare.

Enligt nyhetskanalen CNBC har Berkshire Hathaway varit en tidig investerare i BYD, tack vare den avlidne Charlie Munger. Konglomeratet köpte ursprungligen cirka 225 miljoner aktier i det Shenzhen-baserade företaget 2008 för ungefär 230 miljoner dollar. Denna investering har visat sig vara mycket lönsam då elbilsmarknaden har exploderat i Kina och andra delar av världen.

Bakom framgången: Charlie Mungers roll

BYD, grundat av Wang Chuanfu, började som en tillverkare av mobiltelefonbatterier på 1990-talet. Företaget övergick till bilproduktion 2003 och har sedan dess blivit Kinas största bilmärke och en ledande producent av elbilsbatterier. I fjärde kvartalet 2023 överträffade BYD till och med Tesla som världens största elbilstillverkare, baserat på antalet sålda batteridrivna fordon.

Warren Buffett har tidigare sagt att Charlie Munger, den sena vice ordföranden för Berkshire, förtjänar "100 procent av äran för BYD." Munger introducerades till BYD av sin vän Li Lu, grundare av det Seattle-baserade kapitalförvaltningsföretaget Himalaya Capital.

Regelmässiga försäljningsanmälningar

Enligt Hongkongs regler krävs en anmälan när en ägarandel passerar ett heltal. Om Berkshires andel skulle falla under 6 procent kommer en ny anmälan att göras. Under 2022 och 2023 sålde Berkshire av hälften av sitt innehav efter att BYD:s aktiekurs skjutit i höjden med nästan 600 procent till en rekordnivå i april 2022.

Ökar i oljebolaget

Samtidigt rapporterar CNBC att Berkshire Hathaway har köpt fler aktier i Occidental Petroleum under var och en av de senaste nio handelsdagarna, vilket har ökat hans redan stora andel i det Houstonbaserade olje- och gasbolaget till nästan 29 procent.

På Börskollen fortsätter vi att bevaka utvecklingen kring Berkshire Hathaways investeringar och hur de påverkar marknaden. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om eventuella nya förändringar i deras innehav.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Berkshire Hathaway A

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt