Börsprofilen om kvartalsvinsterna: ”Analytikerna tagna på sängen”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Börsprofilen om kvartalsvinsterna: ”Analytikerna tagna på sängen”

Börsprofilen

Trots en tydlig avmattning i försäljningen har storbolagen på Stockholmsbörsen rapporterat klart bättre vinster än väntat för det senaste kvartalet. Många analytiker drar nog ”en lättnadens suck” efter det positiva vinstutfallet, skriver börsprofilen Peter Malmqvist i en krönika i Privata Affärer.

  • Vinsterna överträffade analytikernas förväntningar med 7 procent.
  • Försäljningen visar en tydlig inbromsning med en minskning på 1,5 procent.
  • Stora variationer i resultat mellan olika sektorer.

Sammanfattningsvis har de stora bolagen på Stockholmsbörsen rapporterat en oförändrad kvartalsvinst jämfört med samma period förra året. Detta kan ses i ljuset av en stark tillväxt på 19 procent under första kvartalet 2023, vilket indikerar en avmattning.

Justerar man för extrema vinstökningar och vinstfall, visar de återstående bolagen en uppgång på 1 procent, jämfört med en nedgång på 4 procent under föregående kvartal. Det konstaterar börsprofilen Peter Malmqvist i en krönika i Privata Affärer.

Analytikernas prognoser överträffades

Utfallet mot analytikernas vinstprognoser, insamlade av dataföretaget Infront, överträffade förväntningarna med hela 7 procent. Detta är en betydande avvikelse, särskilt jämfört med förra kvartalets minus 5 procent. Även efter justeringar för de mest positiva och negativa utfallen, var vinsterna fortfarande 4 procent högre än prognoserna.

Uppenbarligen blev analytikerna ”tagna på sängen”, skriver Malmqvist och att många nog drar ”en lättnadens suck”.

Inbromsning i försäljningen

Försäljningen visar dock tecken på inbromsning för första gången sedan början av 2021, med en nedgång på 1,5 procent. Detta står i kontrast till tidigare tvåsiffriga tillväxttal fram till andra kvartalet 2023. Utfallet mot prognos var också negativt med 0,4 procent.

Variationer inom sektorer

Peter Malmqvist pekar också på att det råder en varierande utveckling inom olika sektorer. Verkstadsföretagen och bankerna dominerar fortfarande, sett till den totala vinsten, men verkstadsföretagen visar en nedgång medan bankerna fortsätter att rapportera starka vinster.

Basindustrin har normaliserats, efter en period efter pandemin med hög efterfrågan och kraftigt stigande priser.

Byggsektorn och konsumentföretagen upplever också varierande resultat, med byggsektorn i en nedåtgående trend medan konsumentföretagen visar oväntad motståndskraft.

Vi på Börskollen ser att trots den övergripande avmattningen är det tydligt att analytikerna har varit för pessimistiska i sina prognoser. Det positiva utfallet mot förväntningarna har gett marknaden en viss lättnad.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt