Bostadspriser upp igen – möjligt trendbrott
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bostadspriser upp igen – möjligt trendbrott

Bostadspriser

För tredje månaden i rad steg bostadspriserna i Sverige. Är det ett trendbrott vi ser? Ja, kanske. – Det värsta är nog över nu, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

I mars månad steg bostadspriserna i Sverige med 1,9 procent som helhet, jämfört med februari, visar ett index från statliga bolånebanken SBAB. Det är tredje raka månaden som pilarna pekar uppåt på marknaden – och enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije är det ett trendbrott, om än litet, vi nu ser.

– Det här pekar på att marknaden har bottnat. Nu ser det ljust ut, det är tredje månaden i rad som priserna stiger. Det värsta är över, om inget oförutsett tillstöter, säger han till TT.

Lägenheter överraskar

Villapriserna steg med 2,2 procent medan lägenhetspriserna gick upp med 1,2 procent. Och just det är något som förvånar Robert Boije en smula.

– Ja, med tanke på att vi har fått indikationer på att många bostadsrättsföreningar ännu inte har höjt månadsavgifterna i paritet med ökade kostnader och ränteuppgångar, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte om köparna har vägt in det.

Boije tror dock inte att eventuella månadsavgiftshöjningar kommer att komma som någon chock för nyblivna bostadsrättsinnehavare.

– Kanske för några hushåll, men de allra flesta har ändå goda marginaler, säger han.

Har tillförsikt

Totalt sett har bostadspriserna stigit med drygt fyra procent sedan årsskiftet. Även den underliggande trenden, där man justerar prisuppgången för hur mycket priserna normalt brukar ändras, är på uppåtgående. Robert Boije menar att det kommer bli mycket intressant att följa utvecklingen under våren.

– Vi har tillförsikt inför den kommande tiden. Men samtidigt vill jag vara försiktig och jag tror inte på några stora prisuppgångar. Det kommer nog inte vara någon tjurrusning på prisfronten, säger han.

Fakta: Så utvecklades priserna på bostäder i mars

Lägenhetspriserna steg med 1,2 procent jämfört med februari i hela Sverige. Störst var ökningen i Stormalmö (2,9 procent). I Storstockholm steg priserna med 1,6 procent.

Villapriserna steg med 2,2 procent i hela Sverige. Den största ökningen hittar vi i södra Sverige (3,1 procent).

SBAB bostadsprisindex bygger på prisnoteringar från samtliga bostadsförsäljningar som har registrerats av Booli under månaden. Indexet tar även hänsyn till information om bostädernas storlek, taxeringsuppgifter, tomtstorlek, antal rum, våningsplan, månadsavgifter och geografisk placering.

Källa: SBAB

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt