Bostadspriserna stiger – mäklare och köpare tror på allt högre priser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bostadspriserna stiger – mäklare och köpare tror på allt högre priser

Bostadspriserna

Bostadspriserna i Sverige har upplevt en ökning på 1,9 procent i mars, vilket markerar den tredje månaden i rad med stigande priser. Denna uppgång indikerar en beräknad trendökning på 0,3 procent, justerat för säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

  • Bostadspriserna i Sverige har stigit tre månader i rad, med en sammanlagd ökning på drygt 4 procent sedan årsskiftet.
  • Lägenhetspriserna har stigit med 1,2 procent, med störst ökning i Stormalmö (2,9 %) och Storstockholm (1,6 %).
  • Villapriserna såg en ökning på 2,2 procent i mars, med störst ökning i Södra Sverige (3,1 %) och Storstockholm (2,2 %).

Stigande bostadspriser

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kommenterar att priserna nu har stigit för tredje månaden i rad och att man möjligen kan ana ett lite trendbrott. Detta då man även ser en svag uppgång i den underliggande trenden när man justerar för säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Boije påpekar vidare att det blir intressant att följa utvecklingen i kommande månader då det finns faktorer som kan påverka priserna åt olika håll. Ett stort utbud kan dämpa prisutvecklingen, men ett visst uppdämt behov av att byta bostad kan peka mot en prisuppgång.

Detta rapporterar SBAB om.

Trenden för lägenhets- och villapriser

Lägenhetspriserna har stigit med 6 procent sedan årsskiftet, vilket nu indikerar en svag uppgång även i den underliggande trenden. Villapriserna har sett en ökning på 2,2 procent i mars, men Norra Sverige var den enda region som inte uppvisade stigande priser.

Boije avslutar med att påpeka att lägenhetspriserna har stigit mer än villapriserna under årets första tre månader. Han tycker att detta är förvånande med tanke på att många bostadsrättsföreningar ännu inte har höjt månadsavgifterna i takt med ökade driftskostnader och ränteuppgång.

Ökat förtroende för bostadsmarknaden

Ny statistik från bostadsportalen Boneo visar samtidigt på en kraftig ökning i förtroendet för bostadsmarknaden. Majoriteten av såväl mäklare som köpare tror på stigande bostadspriser, samtidigt som köpbenägenheten bland Boneos besökare når nya höjder.

47% av köparna och 45% av mäklarna tror på ökade bostadspriser de närmaste tre månaderna. Endast 6% av mäklare och 14% av köpare tror på minskade bostadspriser i vår.

Rekordhög köpbenägenhet

Inte bara tron på stigande bostadspriser har ökat, utan även köpbenägenheten bland Boneos besökare. I mars rapporterade 64 procent av besökarna att de planerade att köpa en ny bostad inom sex månader. Av dessa var det nästan var fjärde person, eller 24 procent, som planerade att göra köpet redan inom den närmsta månaden.

Detta rapporterar Boneo om.

Optimism inför våren

Detta ökade förtroende för bostadsmarknaden, tillsammans med den höga köpbenägenheten och de faktiska prisökningarna de senaste månaderna, indikerar en positiv trend inför våren. Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Vi på Börskollen kommer fortsätta att följa utvecklingen av bostadspriserna i Sverige och hålla er läsare uppdaterade om eventuella förändringar och trender på marknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt