Brasilien pausar räntesänkningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Brasilien pausar räntesänkningar

Brasilien

Den brasilianska centralbankens beslut att hålla räntan oförändrad på 10,5 procent lär inte ha landat väl hos presidenten Lula da Silva.

– Vi har bara ett problem i det här landet och det är hur centralbanken agerar, sade Lula da Silva i en intervju i radio före onsdagens besked om oförändrad ränta.

Presidenten har länge legat på för att banken ska sänka ränta i större steg och snabbare, enligt honom ett sätt att få fart på ekonomin. Men efter sju sänkningar sedan augusti förra året hejdar sig banken. Det var helt i linje med analytikernas förväntningar men inte vad presidenten och hans styrande parti hade önskat eller tänkt sig från banken och dess chef Roberto Campos Neto.

Banken motiverar beslutet med att läget är osäkert och att inflationen visar tecken på att öka igen. De 10,5 procenten för den viktigaste styrräntan är en av de högsta i världen i reala termer.

I maj noterade banken att inflationen då landade på knappt 4 procent och att priserna var på väg upp. En delförklaring är stigande livsmedelspriser efter de enorma översvämningarna i delar av södra Brasilien tidigare i år.

Källa: Lars Larsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt