Bryggerier kritiska: "Ska inte bli bestraffade"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Bryggerier kritiska: "Ska inte bli bestraffade"

Bryggerier

Regeringes förslag om gårdsförsäljning får kritik av flera branschorganisationer. – Diskriminerande att det inte omfattar alla, säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Regeringen vill tillåta bland annat gårdar och mikrobryggerier som producerar alkoholdrycker att sälja direkt på plats. Men förslaget innebär även begränsningar för hur mycket man får producera för att få sälja. Det anser flera branschorganisationer är fel.

– Det här är tänkt att stötta besöksnäringen. Då är det väldigt problematiskt att man utesluter de stora och medelstora producenterna, säger Anna-Karin Fondberg.

– Om du har en stor besöksverksamhet är det klart att antalet besökare förmodligen är fler. Men det ska man ju inte bli bestraffad för.

Ogillar uppdelning

Förslaget gäller företag som producerar högst 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol, till exempel öl och cider, eller 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol, som exempelvis vin.

Sveriges Bryggerier, som främst har medlemmar som producerar öl och cider, tycker att begränsningen på 400 000 liter är för lågt satt.

Branschorganisationen Sveriges producenter av alkoholdrycker är också kritiska mot förslaget. De anser att många spritproducenter exkluderas.

– Vi ser ingen anledning till att man gör den uppdelningen mellan alkoholslag. Och 75 000 liter sprit per år är väldigt lite för en duktig tillverkare, säger Sara Sundquist, generalsekreterare vid Sveriges producenter av alkoholdrycker.

Förvirrande för besökare?

Båda branschorganisationerna tror att förslaget kommer att leda till förvirring hos besökarna.

– Det blir ju ologiskt för besökaren, när de kan handla hos ett bryggeri men inte hos ett annat, säger Sara Sundquist.

Källa: Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt