Busch: Positivt besked från Vattenfall
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Busch: Positivt besked från Vattenfall

Busch:

Vattenfall planerar för att ha ny kärnkraft på plats vid Ringhals under första halvan av 2030-talet. – Positivt besked, det ligger i linje med regeringens plan, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Vattenfall bedömer enligt sin förstudie att platsen Ringhals är lämplig för tre till fem små modulära reaktorer, så kallade SMR, motsvarande 1 500 megawatt.

Parallellt tittar energijätten på möjligheten att bygga storskalig, konventionell kärnkraft på platsen.

Uppskattningen är att det från i dag tar cirka 9–11 år att driftsätta den första reaktorn, oavsett om det gäller SMR eller LSR (storskalig reaktor).

Naturreservat begränsar

Förstudien Vattenfall gjort avser att ta minst två SMR i drift vid Ringhals under första halvan av 2030-talet. Regeringen har samtidigt målet att hinna få på plats kraft motsvarande två stora konventionella reaktorer i Sverige till 2035.

– Det de presenterar i dag ligger i linje med regeringens plan om hur vi ska få på plats kraften motsvarande två nya reaktorer till 2035. Så jag ser mycket positivt på det beskedet som kom i dag, säger Busch.

Vattenfall pekar ut just Väröhalvön och Ringhals eftersom där finns redan elanslutning, kylvattensystem och hamnanläggning.

Samtidigt ligger Ringhals intill Biskopshagens naturreservat och ett Natura 2000-område och för att bygga fler reaktorer än vad som utretts i förstudien krävs inverkan på naturreservatet, enligt Vattenfall.

– Vi skulle vilja kompensera med ett likvärdigt område då, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall.

Är S med på bollen?

Busch vill inte svara på hur regeringen ser på frågan om inverkan på naturreservatet.

– Vi ser inte att det finns anledning för regeringen att agera på något vis vidare, utan vi lyssnar till vad Vattenfall har sagt i dag och det är att de tittar på frågan och därför har vi inget ytterligare att kommentera i dag.

Vattenfall pekar också på att bred politisk uppslutning behövs i riksdagen och kräver en riskdelningsmodell där staten tar en del av kostnaden, något som Socialdemokraterna ställt sig skeptiska till.

– Om Socialdemokraterna inte är med på någon typ av variant här framåt då kommer inte Sverige att klara den gröna omställningen, säger Busch.

– Jag skulle se det väldigt positivt om Socialdemokraterna kan tänka sig att stötta ett långsiktigt upplägg för riskdelning.

Källa: Niklas Svahn/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt