Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

CharlieFoto: Montage Unsplash, Wikimedia Commons

Charlie Munger om Buffets trade: "Det var otroligt lättförtjänta pengar"

Charlie Munger, vice ordförande för Berkshire Hathaway, beskriver Warren Buffetts oväntade satsning på Japan under pandemin som ett unikt tillfälle att tjäna enorma summor pengar med minimal risk.

Berkshire Hathaway avslöjade under sommaren 2020 att de ägde aktier till ett värde av sex miljarder dollar i fem japanska företag, något som var ovanligt då Buffett och hans team vanligtvis prioriterar amerikanska företag.

Berkshire Hathaway lånade pengar till 0,5% i Japan och investerade i aktier som gav en avkastning på 5%

En möjlighet för god att motstå

Enligt Munger var möjligheten att investera i Japan för lockande för att ignoreras. "Om du är lika smart som Warren Buffett, kanske du får en sådan idé två, tre gånger per århundrade," sa han i en intervju med Acquired podcast tidigare denna vecka.

"Räntorna i Japan var 0,5% om året i tio år, och dessa handelsföretag var verkligen gamla, etablerade företag," fortsatte Munger. "De ägde alla dessa billiga koppargruvor och gummiplantager, och så kunde du låna pengarna tio år i förväg och köpa aktierna, och aktierna gav 5% i utdelning, så det var ett enormt kassaflöde utan investeringar, inget tänkande, ingenting."

Detta rapporterar Yahoo Finance om.

Det var som om Gud bara öppnade en kista och öste in pengar i den. Det var otroligt lättförtjänta pengar.

Det tog evigheter att få 10 miljarder dollar investerade

Med andra ord kunde Berkshire mycket billigt låna pengar för att finansiera sina investeringar, och sedan investera pengarna i aktier som pålitligt gav en utdelning på omkring 5% varje år. Denna så kallade "carry trade" manöver framstår som särskilt smart nu i efterhand när räntorna i USA har stigit från nära noll till över 5% sedan förra våren, då Federal Reserve har kämpat för att dämpa den skenande inflationen.

"Vi kunde göra det, ingen annan kunde," sa Munger och förklarade att Berkshires utmärkta kreditbetyg innebar att de var det enda företaget som kunde låna pengar på så fördelaktiga villkor. Han underströk att det tog lång tid för Berkshire att bygga upp sin position - företaget ökade sina andelar i de fem företagen från cirka 5% i augusti 2020 till runt 7,4% i april.

"Det enda sättet du kunde få till det var genom att vara mycket tålmodig och bara plocka bort små bitar åt gången," sa Munger. "Det tog evigheter att få 10 miljarder dollar investerade, men det var som om Gud bara öppnade en kista och öste in pengar i den. Det var otroligt lättförtjänta pengar."

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Berkshire Hathaway A

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Berkshire Hathaway A

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.