Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Chiptillverkaren

Chiptillverkaren spår överutbud på marknaden - resultatet föll med 80 procent

Den kinesiska chiptillverkaren SMIC har nyligen presenterat sina resultat för tredje kvartalet. Trots en omsättning som var i linje med förväntningarna, föll nettoresultatet med hela 80 procent. Bolaget varnar för ett överutbud på marknaden och förutspår att smartphonemarknaden kommer att vara oförändrad under 2024 jämfört med i år.

SMIC:s ekonomiska resultat

Omsättningen minskade med 15,0 procent till 1 621 miljoner dollar, jämfört med 1 907 miljoner dollar under samma period föregående år. Detta utfall kan jämföras med analytikerkonsensus från London Stock Exchange Group (LSEG), som låg på 1 625 miljoner dollar.

Bruttoresultatet hamnade på 321,6 miljoner dollar, vilket är en drastisk minskning från 742,2 miljoner dollar året innan, och bruttomarginalen sjönk till 19,8 procent från 38,9 procent. Resultatet efter skatt blev 94,0 miljoner dollar, vilket var betydligt lägre än analytikerkonsensus på 165,1 miljoner dollar.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Blickar framåt trots vinsttapp

Trots det stora vinsttappet och de dystera utsikterna väljer SMIC att öka sina kapitalinvesteringar till 7,5 miljarder dollar för i år. Bolaget förutspår en ökning av intäkterna med 1-3 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet.

Vidare varnar bolaget för ett potentiellt överutbud på marknaden. "Den totala efterfrågan växer inte lika snabbt som kapacitetsutbyggnaden. Vi tror att industrin kommer att möta ett globalt utbudsöverskott, förutom i Kina och USA, där efterfrågan på lokal produktion av smartphones och bilar är stark," sade vd Zhao Haijun.

SMIC är sedan 2020 svartlistat av USA, vilket innebär att exportörer måste ansöka om licens för amerikansk teknik för att kunna sälja den till bolaget.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.