Chokladjättens fiasko – odling mals till flis
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Chokladjättens fiasko – odling mals till flis

Chokladjättens

Chokladjätten Ferrero satsade i tio år på en hasselodling i Australien. Nu ger företaget upp och maler ned en miljon buskar till flis.

Den 2 700 hektar stora odlingen i Narrandera i New South Wales i östra Australien ligger ute för försäljning för motsvarande 540 miljoner kronor.

Ett tioårigt projekt på att få till en enorm hasselodling i Australien är därmed till ända, och italienska konfektyrföretaget Ferrero får slicka sina sår, liksom staten och delstaten, som båda gått in med stödpengar.

Tongångarna var annorlunda för bara ett par år sedan, då den inhemska hasselnötsproduktionen i och med Ferreroprojektet beräknades växa från modesta 400 ton om året till 5 500 ton. Nötterna skulle användas till bland annat Nutellatillverkning vid en närliggande fabrik.

Omkring en miljon plantor rycks nu i stället upp och förvandlas till flis då de buskarna inte lyckats leverera ens miniminivån av acceptabel skörd. Ferroro skyller på att vädret varit för dåligt. Men någonting positivt kan ändå komma ut ur det kostsamma pilotprojektet.

– Det här kommer att leda till bättre nötproduktion som drar nytta av forskning som utförts på olika jordmåner under pilotprojektet, säger en talesperson för Ferrero till australiska ABC.

Fakta: Hassel

Hassel är oftast en stor busksort, omkring åtta meter hög, men kan i bland bli uppemot tolv meter höga träd. Den växer i Europa och Främre Asien i bland annat hagar och finns i Sverige upp mot Ångermanland.

Hasselnöten är närings- och fettrik och dess olja kan användas som matfett eller i tvål och kosmetika.

Hassel är besläktad med björk, och de flesta björkpollenallergiker reagerar också på hasselpollen och ofta även på nötterna.

Källa: NE.

Källa: Gustav Sjöholm/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt