Dags för bottenfiske? Tre av årets sämst presterande aktier under lupp
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Dags för bottenfiske? Tre av årets sämst presterande aktier under lupp

Dags

Amerikanska S&P 500-indexet inkluderar några av världens bästa företag, men vissa av dem har haft en tuff start på 2024. Intel, Starbucks och Tesla har alla sett sina aktiekurser falla kraftigt. The Motley Fool går till botten med varför dessa aktier har sjunkit och om investerare bör överväga att köpa dem på dippen.

  • Intel kämpar med tuff konkurrens inom halvledarindustrin.
  • Starbucks har påverkats av svag detaljhandel.
  • Tesla möter produktionsutmaningar och svag efterfrågan på elbilar.

Intel: Utsikter och utmaningar

Intel, som är en ledande leverantör av centralprocessorer (CPU), har sett sin aktiekurs sjunka med 39 procent hittills i år. Trots en ökad efterfrågan på processorer för artificiell intelligens (AI), har bolaget haft svårt att konkurrera med rivaler inom halvledarindustrin, konstaterar amerikanska finanstjänsten The Motley Fool i sin analys. Företaget har missat Wall Streets intäktsprognoser, vilket bidrog till den negativa utvecklingen.

Intel har investerat stora summor för att bygga en tillverkningsbas i USA och för att utveckla AI-lösningar. Dessa investeringar har dock belastat företagets resultat, med en nettoinkomst som fallit till 4 miljarder USD under de senaste 12 månaderna, jämfört med 24 miljarder USD för några år sedan. Konkurrensen från Advanced Micro Devices (AMD) har också pressat Intel, särskilt inom marknaderna för konsument-PC och servrar.

”Investerare bör förmodligen undvika aktien för närvarande”, skriver The Motley Fool.

Starbucks: Ett starkt konsumentmärke under press

Starbucks har sett sin aktiekurs falla med 19 procent hittills i år, vilket gör aktien till en av de mest prisvärda på senare år. Företagets intäkter minskade något under det andra kvartalet, delvis på grund av en 3 procents minskning i jämförbar försäljning i Nordamerika och en 11-procentig nedgång i Kina. Trots detta är Starbucks ett av de starkaste konsumentmärkena och fortsätter att expandera globalt.

Starbucks erbjuder en attraktiv utdelning på 2,92 procent, vilket är mer än dubbelt så högt som S&P 500:s genomsnitt. ”Det är en bra deal för ett företag som bör kunna öka intäkterna – och utdelningen – de närmaste åren”, anser The Motley Fool.

Tesla: Tillväxtmöjligheter och utmaningar

Teslas aktiekurs har fallit med 29 procent hittills i år, delvis på grund av en 9-procenting minskning i intäkterna under första kvartalet. Bolaget har mött produktionsutmaningar, inklusive en brand på en av sina Gigafactories, samt svag efterfrågan på elbilar. Analytiker förväntar sig att Teslas intäkter kommer att öka med endast 2 procent i år.

Men Tesla fortsätter att vara ett intressant innehav, med långsiktig potential inom både elbilsmarknaden och autonoma fordon. Företaget har gjort betydande framsteg inom AI, vilket kan driva framtida tillväxt. Tesla rapporterade om en hälsosam vinst på 13 miljarder USD förra året, vilket gör aktien attraktiv för investerare som tror på företagets långsiktiga vision, avslutar The Motley Fool.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Intel Corporation

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt