Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Guldpriset

Guldpriset kan skjuta i höjden - Dags för den tredje guldcykeln

I en orolig värld där dessutom centralbankerna gasat på för fullt kan det vara läge att titta på guldet som en alternativ placering. Det menar Eric Strand, förvaltare på Au Ag fonder.

I ekonomins värld är det få tillgångar som väcker så mycket debatt som guld. I en nyligen publicerad video av EFN Ekonomikanalen delar Eric Strand, fondförvaltare på AuAg Fonder, sin syn på varför guld och silver är mer relevanta än någonsin. Strand pekar på att guldets prestation och dess roll som en säker hamn under osäkra tider gör det till en attraktiv investering.

Strategier från kommersiella banker, som manipulerar guldpriser genom att ta korta positioner och sedan köpa tillbaka dem till lägre priser, har skapat en dynamisk marknad där guldets värde kan svänga kraftigt. Trots detta förblir guld och silver som investeringar intressanta på grund av deras säkerhetsstatus och brist på motpartsrisken.

Centralbankernas roll och guldpriset framgent

Centralbankernas överdrivna räntejusteringar har lett till monetär inflation och tillgångsinflation, vilket i slutändan driver upp prisinflationen. Denna cykel av inflation kan underminera förtroendet för centralbankerna, vilket i sin tur kan öka intresset för alternativa tillgångar som guld.

Strand förutspår att guldpriset kommer att skjuta i höjden när marknadens problem blir för stora och räntesänkningar genomförs. Historiskt sett har guld gett god avkastning och har presterat bättre än Stockholmsbörsen, vilket gör det till ett värdefullt tillskott i en diversifierad portfölj.

Sprid riskerna med guld i portföljen

Vidare argumenterar Strand för att genom att lägga till guld, silver eller gruvföretag i en portfölj kan man förbättra dess risk- och avkastningsprofil på grund av deras låga korrelation med den vanliga aktiemarknaden. Denna insikt kan vara avgörande för investerare som söker stabilitet i turbulenta tider.

Här kan du se hela videon hos EFN på Youtube.

I en värld där ekonomisk osäkerhet blir alltmer vanlig, framstår ädelmetaller som en klok strategi för riskhantering och potentiell tillväxt. Strands perspektiv erbjuder en värdefull inblick i hur traditionella och moderna investeringsstrategier kan samverka för att skapa en robust portfölj.

Mer om ämnet: Så här investerar du i guld

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.