Därför är Nvidia nu världens dyraste bolag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Därför är Nvidia nu världens dyraste bolag

Därför

Guldrushen fortsätter. AI-hajpen gör halvledarjätten Nvidia till världens nu högst värderade börsbolag. – Bolaget har en enormt stark position. Man står längst fram och säljer hackorna för att få upp guldet, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

I går gick amerikanska Nvidia om Microsoft som det högst värderade bolaget i världen, med ett värde på över 3 000 miljarder dollar. För aktieägarna har det också varit guldläge. Bara i år är uppgången 170 procent och på fem år har aktien ökat 35 gånger i värde.

Tillverkaren av avancerade dataprocessorer, hjärnorna bakom de allt fler AI-tjänsterna, har fullkomligen exploderat i tillväxt och börsvärde det senaste året.

Utsikter

– Nvidias produkter har blivit absolut nödvändiga för väldigt många företag som vill surfa på den här AI-vågen. Det är ju närmast en oändlig efterfrågan på Nvidias chip, säger Frida Bratt.

Försäljningstillväxten har rusat, lönsamheten är skyhög och vinsterna byggs på.

– Bolaget har en väldigt, väldigt stark position, nästan monopol. Då kan man också prissätta produkterna därefter, säger Frida Bratt.

Risker

– Det pratas om paralleller till IT-bubblan kring millennieskiftet. Men dagens techjättar är välskötta och lönsamma bolag till skillnad mot vad som var fallet då, säger Bratt.

Visst, Nvidia är tillsammans men en del andra AI-hajpade bolag, enormt högt värderade.

– Trots den här enorma rusningen i aktien, så anses ju inte företaget vara orimligt högt värderat, säger hon.

Men förr eller senare kommer förmodligen konkurrenterna ikapp. Fast det är ingen lätt marknad att ta sig in på. Det krävs enorma investeringar för att bygga tillverkare av datachip. Men det finns förstås konkurrenter, tillverkare av superdatorer, som hotar Nvidias nuvarande dominans.

– Och då kanske man måste sänka priserna. Så att det är ju ett sånt där hot kanske mot den här kursrusningen.

Driver kursen

Att Nvidia blivit så högt värderat blir också lite av ett självspelande piano på USA-börsen. Mer eller mindre alla aktiefonder lägger stora delar av sina innehav i halvledarjätten. Indexfonder styrs till bolag av den här storleken, och lyfter därmed efterfrågan på bolagets aktier som driver kursen mot nya höjder.

Men det räcker förstås inte som förklaring.

– Det finns verkligen en tro på marknaden också. Och vi ser hos våra kunder att det är en helt enorm explosion i intresset för aktien, säger Frida Bratt.

Fakta: Nvidias resultat

Under första kvartalet i år hade Nvidia 26 miljarder dollar i intäkter, motsvarande 270 miljarder kronor. Det var 262 procent högre än samma kvartal förra året.

Vinsten efter skatt landade på 14,9 miljarder dollar (155 miljarder kronor), upp 628 procent på ett år.

Källa: Nvidia

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt