Därför blir elnotan högre i höst
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Därför blir elnotan högre i höst

Därför

Räkna med något dyrare el i höst när nya EU-regler ska öka flödet. Det är priset de flesta svenskar får betala för effektivare och mer klimatvänlig elproduktion. Men skåningarna kan få lägre priser.

– Generellt så kommer priserna att jämnas ut och närma sig varandra, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska Kraftnät.

Men det betyder inte enbart att det blir dyrare i norra Sverige och billigare i södra Sverige. Sverige hänger ihop med i första hand Norden och även norra Europa. Exakt hur mycket högre de svenska elpriserna blir är svårt att säga. Det beror på säsong, efterfrågan och tillgänglig produktion vid specifika tillfällen.

Detta händer

Testkörningarna som myndigheten genomfört under ett år visar att priserna generellt stiger i nästan hela landet, mest i elområde 3 (Svealand och norra Götaland), plus elva procent – trots att det allt som oftast är dyrare där än i Norrland. Norrlänningarna får nio procent högre elpris, vilket i ören räknat blir ganska små belopp.

Elområde 4, södra Götaland, landar dock på något lägre pris: minus två procent jämfört med dagens modell.

– Den här modellen är ju för hela Europa. Och vi är ju kopplade till kontinenten också, säger Erik Ek.

Vinnarna längre söderut

Så det är snarare så att elkonsumenter i länderna söder om Sverige som vinner på det här, exempelvis får danskarna något lägre pris. Detta eftersom priset ofta är högre där, och när mer svensk, fossilfri billigare el transporteras dit sjunker priset. De effektivare flödena innehåller alltså även en positiv klimatpåverkan.

Syftet är att göra elsystemet effektivare. Mer el kan transporteras med det nya sättet att styra flödena, som baseras på EU-regler. Erik Ek beskriver det som att man får extra elledningar utan att några nya byggs.

Kan det därmed kapa pristopparna då?

– Ja, det gör det. Men själva modellen optimerar ju inte Sverige. Den optimerar ju helheten, säger Erik Ek.

Kan bli tvärtom

Och då och då är Sverige beroende av import från andra länder. Då är ökad flödeskapacitet över regioner och gränser bra ur ett inhemskt perspektiv.

– Vid vissa tillfällen har vi högsta priset i Sverige. Då är det vinter och då är det kallt. Du kan också titta på industriutvecklingen i norr som behöver mer el. Och då kan vi få in mer el dit. Men generellt sett så har ju vi haft ett lägre pris än grannländerna. Då kommer vi generellt sett att få ett högre pris här.

Tabell: Så förändras priserna med nya modellen
Elområde förändring öre/kWh förändring i procent
1 +3 +9
2 +3 +9
3 +5 +11
4 -1 -2

Fakta: Så funkar det

Syftet med flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod är att öka den samhällsekonomiska nyttan – mer el ska kunna transporteras i det befintliga elnätet än i dag.

I dag beräknas tillgängligheten i elnäten utan information om utbytet i handeln. Med den nya metoden bestäms tillgängligheten parallellt med utbytet i handeln. Den nya metoden bygger på faktisk tillgänglighet i realtid.

Källa: Svenska kraftnät

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt