Därför har glasspriserna skjutit i höjden
Priset på glass har gått upp de senaste åren, drivet av ökade råvarupriser och produktionskostnader. En kombination av pandemieffekter, krig, extremväder och en svagare krona har påverkat glasstillverkarna. Detta har lett till betydande prisökningar på både styckglass och glass på caféer runt om i Sverige, rapporterar Dagens Industri.
- Ökade råvarupriser och produktionskostnader påverkar glasspriserna.
- Fyra faktorer bakom prisökningarna: pandemin, krig, extremväder och en svagare krona.
- Glassproducenter som Kennys Gelato och Sia Glass har tvingats höja priserna.
Priset på glass har ökat kraftigt under de senaste åren, skriver Dagens Industri.
Historiska prisökningar på styckglass
De stigande priserna märks inte bara på styckglass utan också på glass som säljs på lokala caféer runt om i landet.
Kenny Mattsson, grundare av glasskedjan Kennys Gelato, säger till Di att priset på vissa råvaror ökat så mycket att det har påverkat deras sortiment. ”Priset på bland annat hallon och pistage har ökat mycket, och där har vi varit chanslösa. Jag har exempelvis inte kunnat göra hallonsorbet för att det inte har gått ihop med ekonomin,” säger han.
Strategier för att hantera kostnadsökningar
På grund av de ökade kostnaderna har Kenny Mattsson tvingats höja priserna på sina glasskulor, men sedan dess har han fokuserat på att pressa leverantörerna i stället. ”Lösningen för branschen är inte att fortsätta höja våra priser utan fortsätta pressa leverantörerna och ställa hårdare krav på dem,” förklarar han.
Även Sia Glass, en av de största leverantörerna på den svenska marknaden, har känt av kostnadsökningarna. ”De fyra faktorerna påverkar i princip allt. Allt ifrån förpackningsmaterial och energi som behövs för produktionen, till grädden, sockret och kakaon,” säger Stefan Carlsson, vd på Sia Glass.
Prissänkningar och framtidsutsikter
Trots de höga kostnaderna har Sia Glass försökt att genomföra prissänkningar där det är möjligt. ”Vi har gjort två prissänkningar med ett antal procent, den senaste i våras. Jag tror att alla glassleverantörer söker så effektiva produktionsanläggningar som möjligt och jag tror ingen av oss tar ut överpris,” säger Stefan Carlsson.
Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen inom livsmedelsindustrin och hur kostnadsökningar påverkar både producenter och konsumenter.