Därför kallas bankcheferna till regeringen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Därför kallas bankcheferna till regeringen

Därför

Regeringen har i dag kallat till sig bankcheferna med anledning av äldrebedrägerierna. Kravet: att bankerna tar större ansvar för en brottslighet som pågått i många år, drabbar hundratusentals och med vinster som räknas i miljarder.

Nästan 240 000 bedrägeribrott anmäldes i Sverige förra året. Det är 22 procent fler än 2022 – då brottsvinsterna landade på nästan 6 miljarder kronor. Mest ökar kortbedrägerierna och bedrägerier genom social manipulation.

Offren i den senare kategorin kontaktas av personer som utger sig för att komma från banken, polisen eller vården och luras att lämna ifrån sig sina bankuppgifter. Andra manipuleras i månader innan de för över pengar till människor de lärt känna på nätet och trott sig kunna lita på, kanske rentav förälskat sig i.

Gamla och sjuka

Måltavlorna är inte sällan gamla, ensamma och sköra. Exempel efter exempel berättar om demenssjuka, funktionsnedsatta och andra utsatta människor som blivit av med hela livsbesparingar.

I vissa fall utnyttjas de dubbelt – och döms för brott när brottsvinster från andra offer mellanlandar på deras konton för att därefter skickas vidare till något påhittat ändamål.

Bedragarna sitter ofta i andra länder och bedriver rovdriften systematiskt och professionellt. Pengarna flyttas mellan konton och plattformar och försvinner snabbt.

Eget ansvar

Problemet är inte nytt. Under en tioårsperiod är ökningen på över 50 procent, men redan 2014 anmäldes över 150 000 bedrägeribrott.

Dagens lagstiftning lägger stort ansvar på kunden. Den som knappat in sin kod eller själv identifierat sig med bank-ID i mobilen får ofta själv bära kostnaden. Bankerna beklagar att deras kunder drabbas, men hänvisar till att de följer lagstiftningen.

Enligt regeringen vidtar man en rad åtgärder för att sätta stopp för kriminaliteten. I väntan på dessa vill man nu se bankerna ta ett större ansvar och kallar därför till sig bankcheferna och polisen för att diskutera frågan på tisdagseftermiddagen.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.