Därför måste storbankerna omfamna AI
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Därför måste storbankerna omfamna AI

Därför

Storbanker står inför en kritisk situation där de måste anamma artificiell intelligens (AI) för att inte bli utkonkurrerade. Det konstaterar Ronit Ghose, global analyschef för bank och fintech på Citigroup, i en intervju med Dagens Industri. Bank- och finanssektorn är särskilt sårbar på grund av sitt stora beroende av data och information.

  • AI ses som avgörande för framtida bankverksamhet.
  • Traditionella banker riskerar att bli omkörda av fintech-bolag.
  • Snabb anpassning till AI-teknologi är nödvändig för överlevnad.

Enligt en artikel i Dagens Industri framhåller Ronit Ghose att bank- och finanssektorn är särskilt mottaglig för AI på grund av sitt fokus på data och informationshantering. "Och AI handlar om att analysera information. Så det är en väldigt naturlig passform," säger Ghose.

Risk för att bli förbisprungna

Ghose varnar för att traditionella banker som inte snabbt anpassar sig till AI:s framsteg riskerar att bli irrelevanta. Han betonar att omställningen till AI är mer naturlig för fintech-bolag som redan är vana vid och förstår teknologin. "För fintech-bolag är övergången mer naturlig, de är mer vana och förstår teknologin. Så det kan bli så att de tar över om storbankerna inte är snabba nog i sin omställning," tillägger Ghose.

AI som framtidens verktyg

Vi på Börskollen ser att AI har potential att revolutionera bank- och finanssektorn, men det kräver att traditionella aktörer snabbt anpassar sig. Bankerna måste investera i AI-teknologi och kompetens för att analysera och använda data på nya sätt. De som misslyckas med detta kommer sannolikt att förlora marknadsandelar till mer teknologiskt avancerade fintech-bolag.

Sammanfattningsvis står bankerna inför en nödvändig transformation där AI inte bara kommer att vara en konkurrensfördel, utan en överlevnadsfaktor. Anpassning och investering i AI är inte bara ett val, utan en nödvändighet för att hålla sig relevanta i en snabbt föränderlig bransch.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt