Därför sänker analyshuset riktkursen för Autoliv
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Därför sänker analyshuset riktkursen för Autoliv

Därför

Fordonssäkerhetsbolaget Autoliv upplever en mindre nedgång på börsen efter att Pareto Securities justerat ned sin riktkurs och flera estimat för bolaget. Rekommendationen köp kvarstår dock.

  • Pareto sänker riktkursen för Autoliv till 1 420 kronor från tidigare 1 500 kronor.
  • Försäljnings- och EBIT-estimaten för 2024-26 justeras ned med 1-3 procent.
  • Global produktion av lätta fordon förväntas utvecklas oförändrat under andra kvartalet.

Pareto Securities har sänkt sin riktkurs för Autoliv till 1 420 kronor, från tidigare 1 500 kronor, vilket delvis bidragit till att aktien sjunkit med 0,1 procent. I sin analys, som finns att läsa på Finwire, noterar Pareto att de också har justerat ned sina försäljnings- och EBIT-estimat för perioden 2024-26 med 1-3 procent. Detta görs inför resultatet för det andra kvartalet, där de förväntar sig en organisk tillväxt på 4,5 procent och en justerad EBIT-marginal på 9,8 procent.

Justering av prognoser för 2024

För helåret 2024 har Pareto nu en något lägre förväntning på den justerade rörelsemarginalen, som nu ligger på 10,4 procent jämfört med den tidigare prognosen på 10,6 procent. Denna justering speglar en mer försiktig syn på bolagets framtida intäkter och kostnader.

Global produktion av lätta fordon

I sin analys pekar Pareto även på prognoser från S&P som visar att den globala produktionen av lätta fordon (LVP) förväntas förbli oförändrad på årsbasis under andra kvartalet. Detta är en nedjustering från tidigare prognoser som pekade på en ökning med 2-3 procent. För helåret 2024 spår S&P nu att produktionen av lätta fordon sjunker med 1,4 procent, vilket är en större nedgång än den tidigare prognosen på -0,4 procent.

Vi på Börskollen följer noga utvecklingen kring Autoliv och kommer att fortsätta rapportera om bolagets ekonomiska status och framtidsutsikter. Det blir intressant att se hur marknaden reagerar på dessa justeringar i prognoser och estimat.

Börskollen om Autoliv

Autoliv är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern ALIV SDB på Large Cap. Autoliv verkar inom sektorn Sällanköpsvaror och aktien har 7549 st ägare hos Avanza samt 2875 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Autoliv är ett internationellt teknologiföretag som specialiserar sig på säkerhetslösningar för fordon. Företaget designar och producerar säkerhetssystem för stora biltillverkare över hela världen. Bland de produkter som företaget utvecklar finns radarsystem, bromssystem, säkerhetsbälten, systemintegrationer och airbags. Autoliv bildades 1997 genom en sammanslagning av det svenska företaget Autoliv och det amerikanska företaget Morton. Företagets huvudkontor är beläget i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Autoliv, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Autoliv

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Autoliv

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt