Så blir du en vinnare i börsfallet – ”Därför ska man använda krisen som ett köptillfälle”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Så blir du en vinnare i börsfallet – ”Därför ska man använda krisen som ett köptillfälle”

Så

När börsen faller är det lätt att drabbas av panik. Den som står utanför börsen vid ett börsras kan lätt känna sig som en vinnare då, men skrattar bäst som skrattar sist. Historiskt har börsen alltid återhämtat sig, och den som passade på att fortsätta investera är ofta den riktiga vinnaren.

Under oktober månad gick det amerikanska indexet SP500 ner över -25% sedan toppen omkring årsskiftet. Detta är nionde gången sedan 1950 som SP500 varit ner -25% eller mer.

Om man tittar på tidigare tillfällen då det skett kan man dra några intressanta slutsatser. Alla gånger har det blivit värre innan det blivit bättre med ett snitt på -37% som ”botten”, men har man investerat vid -25% har man vid endast ett tillfälle legat på minus efter ett år, det var under senaste finanskrisen.

Om man lyfter blicken över en längre tidshorisont ser det ännu bättre ut. Med snittavkastning år ett 22%, år tre 37%, år fem 83% och år tio över 200%. Man behöver alltså inte tajma eller pricka botten för att det ska bli en bra affär. Det är när det känns som mörkast som det är som svårast att hålla sig till sin plan. Det finns mycket oroligheter just nu men världen kommer inte gå under denna gång heller.

"Börsen har varit med om både krig, inflation och räntehöjningar tidigare men återhämtat sig. Därav ska man försöka använda krisen som ett köptillfälle”, säger Mohammed Salih, sparekonom på Fundler.


Tabellen visar börskrascher sedan 1960. Om man utgår från snittet så har dessa krascher varat i 427 dagar, om den nuvarande dippen följer snittet skulle det ge en botten kring mars 2023 denna gång.

När börsen faller har du möjlighet att göra de bästa affärerna

Troligtvis är det här ännu ett hack i kurvan. Precis som vid ett flertal historiska nedgångar har börsen återhämtat sig relativt snabbt. Har man investerat på börsen måste man räkna med att det med jämna mellanrum kommer kraftiga nedgångar. Det ingår, det är därför vi får avkastning på våra pengar över tid – utan risk, ingen avkastning. När det kommer till investeringar är hjärnan enkel att förstå, när börsen går upp blir vi glada för att våra aktier ökar i värde, och när den går ner blir vi oroliga och vill trycka på säljknappen. Försök att programmera om din hjärna i sådana lägen, när börsen går ner har du möjlighet att köpa fler aktier eller fondandelar till lägre priser. Det är nämligen i dessa tider du troligtvis kommer kunna göra de bästa affärerna på länge.

Köptillfällen likt dessa tillhör inte vanligheten, på lång sikt kommer börsen återhämta sig, precis som alla andra gånger. Då kommer man ångra att man inte köpte mer när värderingarna var rimliga”, fortsätter Mohammed Salih.

Med facit i hand ser vi att de mest framgångsrika investerarna allt som oftast sitter på händerna och inte förändrar sina investeringsstrategier avsevärt, oavsett hur det ser ut i omvärlden, de månadssparar och är långsiktiga och det är därför man borde lära sig av dem som varit med länge. De har både expertisen och verktygen för att analysera marknaden. Försöker man tajma marknaden får man också räkna med att de kan få stora konsekvenser för sparandet och kapitalet.

Håll dig till din strategi och tänk långsiktigt

Det är oerhört viktigt att man försöker behålla lugnet och tänker efter innan man agerar på känslor. Istället för att sälja av kan man ombalansera sitt innehav och dra ner risken med hjälp av diversifiering. Det är också viktigt att man har en strategi för sitt sparande och sina investeringar, har man inte det så är det nu hög tid att skaffa sig en och hålla sig till den oavsett hur marknaden går framöver. Kom även ihåg att nedgångar och börskrascher likt i år ofta det bästa köptillfället om du är långsiktig.

Börsen kommer förmodligen fortsätta att svänga under den närmaste tiden och det tycker vi man ska räkna med. Men istället för att skrämmas av svängningarna kan man istället försöka njuta av berg- och dalbana och använda den till sin fördel.

”Sitt still i båten och håll kvar vid din investeringsstrategi. Vinnaren är den som tänker långsiktigt och fortsätter investera i både upp- och nedgång”, uppmanar Mohammed Salih.

Sparekonomens bästa tips hur du ska tänka i turbulenta börstider

  1. Försök att behålla lugnet. Börsen går upp och ner, men att sälja i panik kommer i de flesta fall att göra mer ont än gott i efterhand.
  2. Sätt upp en strategi för ditt sparande och håll dig till den även när det går nedåt. Börjar du känna dig väldigt orolig kan du istället för att börja sälja innehav ombalansera och dra ner på risken något. Tänk alltid långsiktigt.
  3. När börsen går nedåt är det köpläge. Nu har du chansen att köpa in dig på rimliga nivåer. Det är i tider som dessa du kanske kommer att göra dina bästa affärer och det du eventuellt kommer ångra är du inte köpte mer!
  4. Pengar du behöver på kort sikt (1-3 år) ska inte vara placerade på börsen, det minskar risken för att du tar felaktiga kortsiktiga beslut. Återigen – tänk långsiktigt!


Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt