Därför väntas det bli dyrare att tanka
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Därför väntas det bli dyrare att tanka

Därför

Högre oljepris och svagare krona har gett konsekvenser för den som ska tanka bilen. Priset på bensin och diesel har stigit och väntas öka ännu mer framöver.

Drivmedelspriserna stiger på bred front. Priset på 95-oktanig bensin höjdes på torsdagen med 10 öre, vilket betyder ett literpris på 19,59 kronor hos ledande drivmedelskedjor.

Prisökningen blir störst för dem som kör dieselbil. En liter diesel kostar nu 19,44 kronor efter att priset höjts med 20 öre.

Bakgrunden till de stigande priserna är den försvagade svenska kronan, samt att oljepriset på världsmarknaden har stigit. Nu kostar brentoljan 89 dollar per fat, vilket är den högsta nivån sedan oktober förra året.

Attacker mot rysk olja

Enligt Christian Kopfer finns det flera anledningar till att oljepriset stiger, men en av de främsta orsakerna är Ukrainas attacker mot ryska oljeraffinaderier de senaste veckorna.

– Det verkar som att det har slagit ut drygt tio procent av den ryska raffinaderikapaciteten. Och Ryssland är en av världens tre största producenter av olja, så det slår på världsmarknaden, säger Christian Kopfer.

– Det kommer ju ta ett antal månader innan Ryssland har lyckats reparera den produktionen.

En annan viktig faktor är de geopolitiska spänningarna i Mellanöstern, men också att oljan nu behöver transporteras längre sträckor. Även efterfrågan på olja har ökat, bland annat i USA och Kina.

Fler prisökningar

Och priset på olja väntas stiga under året, vilket kommer höja drivmedelspriserna, säger Christian Kopfer.

– Under 2024 tror vi råoljepriset kommer närma sig 100 dollar. Så totalt ser vi en dryg krona upp på drivmedelspriserna resten av året. Både på bensin och diesel.

Enligt Christian Kopfer kommer konsumtionen av olja bli rekordhög i år, det menar han är den främsta orsaken till att priserna kommer fortsätta att stiga framöver.

Källa: Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt