Datafel bakom jätteökning av unga hemmaboende
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Datafel bakom jätteökning av unga hemmaboende

Datafel

I slutet av juni publicerade Eurostat statistik om andelen unga som bor hemma i olika EU-länder. Men den svenska data som låg till grund för sammanställningen var felaktig. – Felet ligger hos SCB, säger Thomas Helgeson på statistikmyndigheten.

Siffrorna – som visade att andelen unga mellan 18 och 34 i Sverige som bor hemma ökade från 12,5 till 21,9 procent mellan 2022 och 2023 – fick stor spridning via den internationella nyhetsbyrån Bloomberg. Även TT publicerade siffrorna i en nyhetstext som fick stor spridning bland svenska medier.

Nu meddelar Statistiska centralbyrån (SCB), som regelbundet levererar data om invånare i Sverige till Eurostat, att de har gjort ett fel i en dataleverans som gör att statistiken blir missvisande.

– Felet ligger hos SCB och inte Eurostat, säger Thomas Helgeson, sektionschef för ämnesområdet levnadsförhållanden och demokrati vid SCB.

Enligt Helgeson ser det ut som att den egentliga andelen unga som bodde hemma 2022 låg på cirka 20 procent, vilket skulle betyda att förändringen mellan 2022 och 2023 är marginell. SCB behöver dock göra en ny datakörning för att få fram en exakt siffra, vilket kan ta en eller två veckor.

Helgeson understryker att det är beklagligt när fel upptäcks i efterhand.

– Vi kollar framförallt på vår egen publicering. Sedan är det så att Eurostat, men även OECD och andra, publicerar siffror som är baserade på SCB:s data. Vi kan inte kolla allt, men vi kollar så gott vi kan.

Källa: Cornelia Mikaelsson / TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt