Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

De

De europeiska spelregleringarnas effekt på aktiemarknaden

Att de nya spelregleringar som introducerats runt om i Europa har påverkat mycket i hur dagens spelmarknad är utformad råder det ingen tvekan om. Förutom att ha haft en inverkan på spelbolagen i sig, samt hur vi idag väljer att spela, har regleringarna även haft en viss – indirekt – påverkan på aktiemarknaden.

Bland annat har striktare spelregleringar gjort det svårare för olicensierade bolag att bedriva sina verksamheter. Kostnaden för att ansöka om en licens i Sverige kan vara kännbar inte minst för mindre spelbolag. För att sedan få behålla licensen måste spelbolagen se till att arbeta aktivt för att motverka ohälsosamt spelande.

Detta resulterar ibland i minskade intäkter och inte sällan högre kostnader än tidigare. Trots detta reagerar aktiemarknaden för spelbolag positivt utifrån den alltmer ökande speltrenden.

Vilka är de nya spelregleringarna?

Sedan några år tillbaka har allt fler länder valt att implementera så kallade licenssystem för att dels skapa en tryggare spelmarknad, dels för att säkra intäkter som annars skulle gått till utländska, olicensierade, bolag.

I Sverige introducerades det nya systemet 2019. Regelverket kräver nu att samtliga bolag som önskar bedriva sina verksamheter i landet ansöker och beviljas en licens från Spelinspektionen. I samband med licensen gäller det för spelbolagen att efterleva de regler kring spelansvar och omsorgsplikt som implementerats, samt att de betalar skatt till den svenska staten.

Något som man hoppas på ska skapa en mer trogen och verklig spelmarknad. För dig som vill fördjupa dig mer i ämnet och vad licenssystemet innebär mer i detalj, kan online-gambling.com/sweden/ lära dig mer.


Source: Copenhageneconomics.com.

Marknadsreaktionerna på de europeiska spelreglerna hittills

Reaktionerna från såväl spelbolag som spelarna själva har varit blandade. I det ena lägret ser man de positiva effekterna av en förändrad spelmarknad som blir mer konkurrenskraftigt samtidigt som spelarna erhåller bättre villkor. Både vad gäller säkerhet och hjälp vid eventuella riskbeteenden.

I det andra lägret menar man i stället på att spelregleringarna skapa missgynnsamma förhållanden då olicensierade parter blir begränsade i sina verksamheter. Även spelare själva uttrycker att det finns bättre spel och erbjudanden att tillgå hos utländska spelbolag än hos de inhemska motsvarigheterna.

Positiva effekter på aktiemarknaden

Men trots de olika åsikterna, går det att se en positiv trend inom spelsegmentet på aktiemarknaden. Anledningen är att det alltmer växande utbudet av såväl licensierade som olicensierade casinon skapar större spelintresse där fler och fler väljer att spela om pengar.

Bland annat syns det starkt i den statistik som Spelinspektionen framtagit för 2021. Enligt den senaste rapporten ska svenska spelbolag ha omsatt 26 miljarder kronor, vilket är en ökning motsvarande 5 procent från 2020.

Dessutom visar spelintresset positiva effekter för de olika spelbolag som idag finns noterade på börsen. Bland annat syns det på de bolag som gjort förvärv och gett ut fler aktier att intresset för att köpa aktier varit stort. Intressenter har varit snabba att investera i spelbolagen vilket stundvis drivit upp värdet enormt för de olika aktierna.

Spelbolagens framtid

Intresset för online-baserade spelbolag tros fortsätta, även om det på regeringsnivå diskuteras att implementera ännu striktare regler på marknaden. Anledningarna till den att trenden för spel online kommer hålla i sig ligger främst i bekvämligheten. Dels har spelare tillgång till underhållning vart de än befinner sig, dels när som helst på dygnet.

Dessutom är det växande utbudet av spel lockande för många spelare, som på kort tid kan hitta nya sätt att underhållas på. Även när det kommer till spelbolagens positiva trender på aktiemarknaden finns det en chans att dessa hålls på samma nivåer så länge intresset för spel och dess bolag finns bland spelare.

Förslag om att strama åt marknaden

Frågan som återstår är dock huruvida spelen kommer att fortsätta ske på inhemska spelbolag eller hos utländska. Som nämnt finns det idag ett förslag om att införa än mer strikta regler på en redan tufft reglerad marknad. Enligt ett remissförslag från regeringen vill man stänga ute olicensierat spel genom en rad nya åtaganden.

Till exempel kan betaltjänstleverantörer komma att bli skyldiga att tillhandahålla information som används vid betalningsförmedling för spel hos olicensierade aktörer. Även Spelinspektionen ska få ett utökat mandat, där de under dold identitet kan genomföra testköp hos de olika spelbolagen. Anledningen är att säkerställa att licenshavarna efterlever de krav och regler som ställs.

Om lagrådsremissen godkänns, träder de nya reglerna i kraft sommaren 2023. Närmare bestämt 1 juli.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt